Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern din 12 noiembrie 2020

Economic

În ședința de guvern din această seară, a fost adoptată hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, despre care vă va da mai multe detalii domnul secretar de stat Raed Arafat. Înainte de a-i da cuvântul, vreau să vă prezint foarte pe scurt celelalte acte normative adoptate în această seară. Sunt câteva acte normative foarte importante, mai ales în domeniul economic, care sunt așteptate de mediul de afaceri și de companiile și angajații care sunt afectați de efectele pandemiei de COVID-19.

Astfel, a fost adoptată în primă lectură o ordonanță de urgență înaintată de Ministerul Fondurilor Europene, prin care se suplimentează bugetul alocat programului de granturi pentru capital de lucru pentru companiile afectate de COVID-19, un program derulat prin Ministerul Economiei, cu suma de 500 de milioane de euro, astfel încât să fie acoperite toate solicitările depuse în cadrul acestui program de un număr de peste 22.000 de întreprinderi mici și mijlocii.

Așadar, programul de un miliard de euro devine programul de 1,5 miliarde de euro, prin suplimentarea bugetului pentru această măsură – granturi pentru capital de lucru pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de efectele pandemiei COVID-19. Și tot în domeniul economic, pentru compensarea pierderilor suferite de unii agenți economici în contextul COVID-19 a fost adoptat memorandumul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de companiile din domeniul HoReCa, industria ospitalității și agențiilor de turism, în cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 față de 2019.

Cu alte cuvinte, pentru aceste companii care au suferit pierderi în anul 2020 față de 2019, guvernul va institui o schemă de ajutor de stat pentru compensarea acestor pierderi în proporție de 20%. Alte câteva ordonanțe de urgență în domeniul fondurilor europene au fost adoptate în prima lectură pentru urgentarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltarea și regenerarea urbană a României; și mai multe detalii vor fi oferite la momentul adoptării lor în forma finală.

Așadar, în această ședință de guvern actele normative pentru instituirea cadrului în ceea ce privește prelungirea stării de alertă, dar și pentru mobilizarea de resurse medicale suplimentare în sistemul sanitar pentru a face față eforturilor de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus au fost adoptate de guvern. Prelungirea stării de alertă este necesară pentru instituirea acestui cadru, în care doar cu toții, împreună, respectând regulile sanitare, distanța fizică, portul măștii, putem limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus și doar împreună putem salva sărbătorile de Crăciun, dacă toate aceste măsuri adoptate de guvern în perioada imediat următoare își vor arăta efectele. Vă mulțumim pentru atenție și multă sănătate!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.