Ionel Dancă: Bună ziua! România este într-un moment dificil din punct de vedere al răspândirii infecțiilor cu coronavirus și, în ședința de guvern de aseară, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban a propus adoptarea unor măsuri pentru limitarea răspândirii epidemiei în țara noastră. Sunt măsuri ferme, necesare, care să ne protejeze viața, să ne protejeze pe noi și pe cei dragi ai noștri. În acest context, au fost decise noi reglementări privind desfășurarea unor activități în spații publice deschise sau închise, pe care îl invit pe domnul secretar de stat Raed Arafat să le prezinte.
Raed Arafat: Bună ziua! Într-adevăr, ne aflăm într-o situație dificilă, în care este nevoie de implicarea noastră, a tuturor. Deci, aici deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional, și la nivel individual. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii și la limitarea impactului acestui virus. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple, poate să ajute și să fie parte din acest efort major pe care încercăm să-l facem ca să limităm impactul virusului care cauzează boala COVID-19.
Cum s-a zis, ieri au fost adoptate la guvern un proiect de hotărâre de guvern și un proiect de ordonanță de urgență a guvernului – bineînțeles, sub rezerva observațiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observații; dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni și efectul lor – cel puțin al măsurilor naționale, pe care urmează să le enumăr – va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și, bineînțeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea după 30 de zile.
Astfel, măsurile care sunt propuse la nivel naţional sunt menite să reducă impactul răspândirii virusului şi vorbim aici de prima măsură, care este una dintre cele mai eficiente măsuri, dacă este respectată: portul măştii generalizat în spaţiile deschise, indiferent de incidenţă. Dacă până acum am avut portul măştii în spaţiile deschise reglementat după incidenţe de 1,5, de 3 – iar în spaţiile închise, bineînţeles, rămâne în vigoare obligativitatea -, în spaţiile deschise, acum va fi generalizat, indiferent de incidenţă. Înseamnă că oriunde suntem în spaţiu deschis trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă că aceasta este poate măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă este respectată. Şi sunt convins că va fi respectată, având vedere că toată lumea ştie deja în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândrii virusului. Şi vedem şi în alte state, chiar dacă nu suntem în topul statelor ca impact la acest moment – suntem chiar pe al 17-lea sau al 16-lea loc în acest moment -, totuşi, se impun aceste măsuri.
A doua măsură naţională este închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei, iarăşi, este limitarea mobilităţii şi a contactului şi reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii, totuşi: livrarea la domiciliu – cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis, asigurând livrarea la domiciliu – farmacii şi benzinării, care rămân deschise.
Limitarea deplasărilor între orele 23:00 şi 5:00 – şi aici sunt excepţii. Dar poate lumea spune „de ce între orele 23:00 şi 5:00?”. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, pentru petreceri, inclusiv poate afară, deci… Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact şi aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare noaptea a mobilităţii. Va fi restricţionarea între orele 23:00 şi 5:00, cu excepţii, în baza unor documente justificative – fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere, a cărui modelul va fi pus la dispoziţia dumneavoastră, să-l vedeţi.
Excepțiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistență medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoțire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilități, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit.
Deplasarea în afara localității ce poate să se suprapună cu perioada de 23:00-5:00. De exemplu, un avion care aterizează la 1:00 dimineața; trebuie să ajungi acasă, aici este justificat și singurul lucru pe care trebuie să îl arăți, dacă persoana este întrebată, este dovada călătoriei, care este biletul de avion sau boarding pass-ul sau orice document care arată că, de fapt, ai ajuns la o oră târzie din afară. Ăsta e un exemplu pe care l-am dat.
Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spații deschise sau închise. Bine, aici nu vorbim de membrii unei familii care se întâlnesc între ei în casă, dar petreceri, sărbători, onomastici etc., acestea se interzic, tot pentru reducerea contactului și limitarea mobilității.
A mai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terasă. Ați observant, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereți, pentru a păstra căldura; dar ele devin spații închise. Astfel, definirea clară, astfel încât acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise, din Legea 349/2002 – este legea cu produsele de tutun – există acolo definiție foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiție. „Un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare”. Deci, orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis, și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile – capacitatea redusă, dacă incidența e între 1,5 la mie sau peste 3 la mie, între 1,5 și 3 sau peste 3 la mie -, și atunci aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise.
Interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlciurilor, excepție fiind piețele agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale, cu respectarea regulilor de distanțare, purtarea măștii și a regulilor de igienă.
Decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puțin două grupe, la interval de cel puțin o oră, urmând să se efectueze verificări din partea Ministerului Muncii. Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajații sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru și, bineînțeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun și, din nou, asupra contactului între persoane și răspândirea virusului.
A fost emisă o ordonanță de urgență privind organizarea obligatorie a muncii la domiciliu sau telemuncă, la activitățile unde este posibil acest lucru. Deci, este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să facă analiză și orice activitate ce poate fi desfășurată prin telemuncă sau la domiciliu să se desfășoare în acest fel.
Crearea posibilității ca, prin ordin al ministrului educației – tot prin ordonanță de urgență – să se poată dispune suspendarea activităților școlare care presupun prezența fizică și continuarea lor în sistem online. Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Chiar dacă în hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de guvern au fost discuții asupra acestei teme și a rămas că afterschool-ul și creșele rămân deschise. În rest, ministrul educației, în urma ieșirii ordonanței, va emite ordinul general de trecere a școlilor la învățământ sau la clase online. De ce a fost necesar acest lucru? Până acum am avut un mecanism, dar mecanismul era pentru școlile individuale – adică consiliul de administrație constată împreună cu DSP, cu inspectoratul școlar, propun la Comitetul pentru situații de urgență, dar asta era pentru luarea unor decizii la nivel local. Acum, fiind o decizie generală de trecere la pregătire online, atunci este necesar să se ia o măsură națională și aici se creează mecanismul prin care ministrul educației poate, într-o bază legală, pe baza unei ordonanțe, să emită acest ordin și să treacă învățământul în online.
Totodată, ieri s-a aprobat ordonanța de urgență privind stocurile strategice, modificarea anexei lor și a echipamentelor care se achiziționează prin ONAC pentru stocurile strategice și prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente:
– ventilatoare pentru ventilație noninvazivă. Ce înseamnă asta: la acest moment avem ventilatoare performante care pot să facă ventilație invazivă, adică persoane intubate, sau noninvazivă, pe baza de mască sau de cort, cum se spune; ca să creștem capacitatea, există tipuri de ventilatoare care fac numai ventilație noninvazivă şi cu asta nu mai trebuie să ocupi un ventilator ultraperformant cu un pacient care are nevoie numai ventilație neinvazivă; aici vorbim de 1.500 de bucăți, la aceasta fază;
– sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare – 1.000 de bucăți;
– concentratoare de oxigen – care ne permit să creștem capacitatea de oxigen în spitale fie prin achiziție de concentratoare de oxigen individuale, care concentrează oxigenul din atmosferă şi îl livrează pacientului, sau concentratoare mari, care pot fi conectate la mai multe paturi și să asigure oxigenarea pacienților într-un salon care nu avea oxigen; vorbim aici de 3.000 de concentratoare de oxigen individuale și 50 de mare capacitate, în faza asta;
– analizoare portabile pentru gaze sanguine și electroliți – 500; şi aici: acum avem unități mobile, modulare care s-au înființat; le trebuie inclusiv aparatura pentru analize foarte importante pentru terapie intensivă, care analizează concentrația de oxigen – nu numai pulsoximetrul, ci mult mai profund; pentru colegii de la terapie intensivă sunt foarte importante – presiunea parțială de oxigen, statusul electroliților echilibrului acidobazic… nu intru în aceste amănunte, dar vreau să se înțeleagă că aceste analizoare sunt foarte importante pentru colegi și, în loc să fugă cu analizele în spital, în contextul epidemiologic care îngreunează acest lucru, se iau astfel de echipamente pe care să le folosească în astfel de unități;
– aspiratoare portabile de secreții – 500 de bucăți;
– teste rapide antigen, care urmează să fie folosite conform indicațiilor, care sunt în mod deosebit pentru persoanele simptomatice – 3.000.000 de bucăți de teste;
– măşti chirurgicale – pentru că în stocurile strategice aveam doar măşti FFP 2, FFP 3, şi este necesar să includem şi măştile chirurgicale pentru anumite categorii de personal din structurile noastre – 50 de milioane de bucăți;
– seringi, 10 milioane de bucăți – şi la acestea, motivația lor este pregătirea pentru campania de vaccinare, oricând va fi ea – în cazul în care începem, bineînţeles, vaccinarea pentru SARS-COV 2 -, şi atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă, pentru că este posibil ca aceste vaccinuri să nu vină cu doze unice, ci să vină multidoze şi să trebuiască să tragi pentru fiecare pacient, să administrezi şi să înlocuiești seringa ş.a.m.d., aşa că ne pregătim, ca să nu ajungem să ne confruntăm cu o criză de achiziție de seringi la momentul respectiv.
Total, suma preconizată necesară pentru aceste cantități este de 67 de milioane de euro, dar bineînţeles asta este doar o estimare, şi urmează să vedem care vor fi prețurile în urma negocierilor.
A mai fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru contribuția României la Coaliția pentru inovarea pregătirii epidemiologice din cadrul Comisiei Europene, pentru dezvoltarea şi achiziția anticipată de vaccin anti-COVID. Este o tranșă din suma cu care România participă cu alte state membre ale UE şi este în valoare de 200.000 de euro, care a fost aprobată ieri.
Deci, ca să concluzionez: din nou insist că măsurile nu putem să le luăm de unii singuri şi să le aplicăm fără participarea tuturor. Şi avem nevoie de dumneavoastră, de toţi, să fiţi alături de noi, în echipă, să putem implementa aceste măsuri în mod corect. Ştiu că vor fi poate comentarii, vor fi nemulțumiri, vor fi oameni care spun „de ce aţi luat măsura asta, de ce n-aţi luat măsura asta”; trebuia deja să implementăm astfel de măsuri în acest moment, ca să putem limita răspândirea şi să nu ajungem într-o situaţie în care să fie prea târziu să facem acest lucru.
Din nou, mulţumesc tuturor celor care înțeleg aceste măsuri şi care sunt alături de noi şi vă invit pe toţi: nu ascultați știrile care poate vor veni să vă spună că aceste lucruri nu sunt ok şi nu trebuie să purtăm mască. Nu aplecați urechea la campaniile împotriva purtării măștii, nu accesați sau, dacă accesați site-urile din care nu ştiţi dacă știrea este corectă sau nu, accesați şi alte site-uri, să verificați dacă știrea este corectă sau nu.
Deci e foarte important să vă verificați de unde luați informația – din mai multe locuri, să vedeți dacă e corectă sau nu. Şi vă stăm la dispoziție pentru orice clarificări, orice întrebări în viitor. Mulțumesc!
Ionel Dancă: Mulțumesc, domnule secretar de stat Raed Arafat! Înainte de a răspunde la întrebări, aș vrea să mai adaug câteva lucruri la cele spuse de domnul Arafat.
Doamnelor și domnilor, am intrat în această luptă încă de la începutul anului împreună, noi și dumneavoastră, și doar împreună vom învinge această epidemie. Noi, autoritățile publice, guvernul condus de premierul Ludovic Orban, cu susținerea președintelui Klaus Iohannis, am făcut tot ceea ce este posibil în acest an pentru a proteja viețile și sănătatea românilor. Noi și dumneavoastră, marea majoritate a românilor, respectă, înțeleg regulile care le protejează viața lor și a celor dragi lor. Propaganda toxică, meschină, care a indus confuzie, haos și neîncredere într-o mică parte din populație ne-a adus în situația de astăzi, în care trebuie să adoptăm măsuri mai ferme pentru protejarea vieții și sănătății românilor.
Nu are legătură lupta noastră cu pandemia COVID cu politica, cu campaniile electorale, cu alegerile. Chiar faptul că, la începutul unei campanii electorale, guvernul, cu susținerea președintelui Klaus Iohannis, a adoptat aceste măsuri pentru protejarea vieții și sănătății românilor arată că nu este vorba aici de niciun calcul politic. Viața românilor are prioritate! De aceea, este important ca toată propaganda mincinoasă, toxică a PSD, care a indus confuzie, haos în populație, să înceteze. PSD este un pericol pentru sănătatea și democrația din țara noastră. Prioritate are viața românilor în acest moment și suntem convinși că doar împreună vom învinge această pandemie.
Vă rog, dacă aveți întrebări pentru domnul secretar de stat Raed Arafat, nu mai mult de două întrebări de fiecare.
Reporter: Domnule Arafat, de ce rămân deschise în continuare creșele și afterschool-urile?
Raed Arafat: Pentru că este foarte greu, la un anumit moment, ca persoanele care muncesc să lase copiii undeva. Asta este. Acum, cu creșterea numărului celor care vor lucra de la domiciliu sau prin telemuncă, va scădea cel mai probabil utilizarea afterschool-urilor și a creșelor. Dar asta a fost o discuție în cadrul guvernului și decizia a fost ca ele să rămână deschise la acest moment, pentru acest scop.
Reporter: Ca să fie foarte clar, în legătură cu activitatea teraselor: ele rămân deschise și funcționează la regulile pe care le știam până acum?
Raed Arafat: Dacă sunt terase adevărate, adică în conformitate cu definiția pe care am zis-o. Dacă deja au pus mai mult de…, adică dacă au acoperiș şi două laturi, deja sunt considerate spațiu închis. Și atunci respectă regulile spațiilor închise. Dacă sunt deschise, în conformitate cu definiția respectivă, atunci merg pe regulile spațiilor deschise şi a teraselor deschise.
Reporter: Domnule Arafat, aș reveni puțin asupra prevederii care interzice reuniunea cu prilejul unor sărbători; v-aș întreba dacă ați gândit totuși un număr de persoane care trebuie să se regăsească într-o locuință, având în vedere că poate o familie primește în vizită alte rude – nași, fini ș.a.m.d.?
Raed Arafat: Nu, pentru că nu putem controla locuințele. Aici din nou a fost apel la parteneriat cu populația. Interzicerea este una generală, dar, în locuință, sfatul nostru este ca oamenii să respecte regulile. Chiar dacă ai invitat pe cineva la tine – și poate că pare ciudat ce spun: chiar dacă ai invitat pe cineva care nu stă la tine, vine cineva în vizită, să se poarte mască. Dar nu s-a pus o cifră, o limită de persoane aici. Petrecerile și aniversările și sărbătorile sunt interzise. Dacă cineva, totuşi, riscă și vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe răspunderea lui face acest lucru. Noi nu putem să mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului. N-avem o astfel de legislație care să permită acest lucru.
Reporter: Tocmai asta voiam să vă întreb: dacă cineva pune muzica mai tare iar vecinii cheamă poliția…?
Raed Arafat: Astea sunt alte aspecte. Și cheamă poliția, vine poliția, constată…
Reporter: Cum poate verifica dacă există o petrecere înăuntru?
Raed Arafat: Poliția are baza legală ca să dea amenzile pe tulburarea liniștii publice. Iar cei care fac acest lucru trebuie să înțeleagă, şi încă o dată repet: cea mai bună soluție este să se lucreze împreună. Noi încercăm să impunem aceste măsuri, să le explicăm, să fie adoptate de populație fără să venim să le forțăm. Dar, clar că dacă cineva vrea să riște și vrea să riște mai departe… Unii vor face acest lucru. Acolo unde există baza legală pentru a lua măsuri, vor fi luate măsurile.
Reporter: Şi vreau să vă mai întreb ce fel de declarație va trebui să avem pentru a ieși din casă după ora 23:00 – dacă este vorba despre un tipizat, despre o declarație poate scrisă de mână… o putem prezenta şi electronic?
Raed Arafat: Scrisă de mână, care spune clar motivul deplasării și care este… – bineînțeles, cu datele personale ale persoanei respective.
Reporter: Şi, deci, nu vom avea un formular pe care să-l descărcăm?
Raed Arafat: Poate să fie și un formular, pentru cine vrea să descarce un formular; deci merg amândouă soluțiile.
Reporter: Vă mulţumesc!
Reporter: Vorbeam despre telemuncă, dar și de programul decalat. Spuneați că Ministerul Muncii va fi cel care se va ocupa de a fi respectată această măsură, de a anunța companiile și să vadă dacă această măsură este aplicată. Voiam să vă întreb ce se va întâmpla în cazul acelor companii care nu vor aplica fie decalarea programului, fie telemuncă, acolo unde se poate.
Raed Arafat: Deci, în primul rând nu este vorba de companii numai, este vorba și de instituțiile publice. Deci, poate că instituțiile publice sunt dintre cele mai frecvente care au un număr mare de angajați și care trebuie să facă această decalare de program. Şi, aici, acest lucru bineînțeles va fi obligatoriu la nivelul lor și va fi implementat. Ministerul Muncii va verifica, are posibilitatea de a impune măsuri, dar, încă o dată: noi considerăm că companiile au responsabilitatea proprie să înțeleagă de ce facem acest lucru. Eu sper să nu ajungem în faza în care cineva să ne zică: „Eu nu vreau să decalez programul că n-am chef”. Dacă este o justificare foarte-foarte bine adusă pe tapet – și asta poate să fie ceva foarte rar, pentru că nu există, pentru o oră decalare, cel puțin, nu cred că asta este o problemă; asta se discută cu cei care vin să verifice de la Ministerul Muncii, dar implementarea este obligatorie – cred că este înțeles de toate lumea. După care, verificarea va spune dacă s-a implementat sau nu s-a implementat. Măsuri are la îndemână Ministerului Muncii să ia, în cazul în care nu se implementează.
Reporter: De asemenea, voiam să vă întreb dacă ați început acel recensământ al cadrelor medicale, să vedeți care sunt cadrele medicale pe care vă puteți baza în timpul pandemiei pentru vindecarea și tratarea persoanelor cu COVID-19, care sunt cadrele medicale care nu pot lucra din cauza problemelor de sănătate, și în ce stadiu este.
Raed Arafat: A fost o parte din date primită, o parte este așteptată. Există la acest moment, deci nu este niciun secret, un număr de medici care au ”apt condiționat”, care nu pot lucra cu COVID din cauza acestui certificat pe care îl au, și există unii care sunt pe bune în concediu medical și care urmează să se reintegreze în sistem după ce își revin, mai ales cei care sunt bolnavi de COVID. Deci, vorbim de aproximativ 2.500-2.700 de persoane care sunt în aceste două categorii.
Reporter: Bună ziua! Voiam să vă întreb dacă declarația, totuşi, poate să fie prezentată pe telefon…
Raed Arafat: Trebuie semnată.
Reporter: …şi dacă există totuşi posibilitatea ca, în cazul unei probleme ce ţine de utilitatea în casă – spre exemplu, să vină un instalator…
Raed Arafat: Aste este deplasare în scop profesional, deci este permis, instalatorul poate să vină. Este deplasare în scop profesional, nu e nicio problemă.
Reporter: Şi animalele de companie pot fi plimbate noaptea?
Raed Arafat: Să zicem că până la ora 22:00 să le plimbăm, până la 23:00 chiar, dar între 23:00 şi 5:00… poate că le convingem să nu ceară plimbarea atunci – în glumă vă spun…
Reporter: Şi ultima întrebare, dacă îmi permiteți: se mai mențin excepțiile de la portul măștii în cazul în care nu avem lângă noi persoane…
Raed Arafat: Nu am înțeles întrebarea.
Reporter: Se mențin excepțiile de la portul măștii, doi metri, dacă stăm departe de ceilalţi? Mulţumesc!
Raed Arafat: Dacă cineva mănâncă sau bea, este normal că se menține, dar asta este o chestiune numai dacă ești singur undeva şi nu ești cu alte persoane. Normal că nu poți să le spui la oameni să nu mănânce, să nu bea apă sau celor care au viciul fumatului să-i oprești şi posibilitatea să o facă afară. Dar condițiile sunt foarte clare: că nu poți să faci aceste lucruri împreună cu alte persoane.
Reporter: Domnule secretar de stat, ce se întâmplă cu sălile de fitness, cu mall-urile şi cu magazinele din mall-uri? Intră la acel articol cu ora 21:00?
Raed Arafat: Da! …deci mall-urile sunt magazine. Magazinele se închid la 21:00, deci da, se închid la 21:00. Alte activități oricum nu se desfăşoară, mai ales depinde de incidență, care este incidența. Activități gen cinematografe, teatre, toate rămân pe incidență – până la 1,5, de la 1,5 la 3 la mie şi peste 3 la mie. Dar dacă, clar, la ora 23:00 nu mai este nimic, decât pe baza excepțiilor, ca mișcare, asta înseamnă că oamenii trebuie să ajungă acasă înainte de 23:00 şi cu siguranţă nu vei putea să spui că „eu mă duc la 24:00 pentru că eram la o activitate…” care nu are nimic cu excepțiile care sunt menţionate în hotărârea de guvern.
Reporter: Cum vă așteptați să arate România din punctul de vedere al cazurilor de COVID-19 peste o săptămână, să spunem, având în vedere că au mai fost restricții, de exemplu în Bucureşti, iar numărul s-a dublat? Cum vă așteptați să arate peste o săptămână?
Raed Arafat: În acest moment ne așteptăm să continue creșterea. Deci, eu nu pot să vă pun că mă aștept că o să scadă, dar măsurile care s-au luat, plus măsurile acestea, sperăm că vor duce la o stabilizare şi la începerea scăderii. La aceste măsuri pot fi adăugate alte măsuri, în zonele în care situația este mai gravă decât în altele şi unde necesită măsuri suplimentare, şi astea nu s-au anulat, rămân valabile astfel de măsuri.
Dar impactul măsurilor pe care le luăm acum, în urma discuțiilor și cu epidemiologii, pentru că a fost o discuție serioasă cu epidemiologii – două discuții, una chiar la domnul prim-ministru, cu o zi înaintea emiterii hotărârilor -, și insistența este ca măsurile să fie pe minim 30 de zile, ca să poată să producă într-adevăr un impact și să putem să evaluăm impactul lor. Şi de aceea, nu sunt pe 14 zile, ci sunt pe 30 de zile, ca să fim siguri că avem ce evalua la 30 de zile, ca să fie două cicluri de 14 zile cel puțin.
Reporter: Vă aşteptaţi ca peste o lună, cumva, să-și facă efectul aceste măsuri?
Raed Arafat: Efortul nostru, cu toţii, poate că va duce, într-adevăr, la scăderea incidenței. Asta, încă odată o spun, cum am spus-o la început: efectul nostru cu toții; adică, împreună, putem într-adevăr, dacă implementăm aceste măsuri corect, să ajungem ca peste o lună să vedem chiar și o scădere.
Reporter: În ceea ce privește restricțiile de circulație în timpul nopții, au fost luate în calcul anumite cifre, anumite anchete epidemiologice, care, poate, au arătat că un anumit procent din populație s-a infectat în timpul acestor petreceri, în timpul unor…?
Raed Arafat: Nu pot să vă spun că avem astfel de cifre. Ştim de analize făcute în alte țări pe tema asta și care au fost clar unul dintre factorii care au dus la răspândire – Spania a avut o astfel de analiză -, dar discuția cu colegii epidemiologi s-a concentrat foarte mult pe două lucruri: limitarea contactului și limitarea mobilității. Şi acesta este intervalul în care considerăm că mobilitatea nu e necesară decât pentru lucruri foarte precise și putem să o limităm făară impactarea activității economice în mod serios. Vedem după aceasta ce va fi, la evaluarea de peste o lună.
Ionel Dancă: Ultimele întrebări, vă rog!
Reporter: Bună ziua! Tot cu privire la sălile de sport: vom folosi sau nu masca de protecţie?
Raed Arafat: Sunt reguli stabilite prin ordinul ministrului sănătății și rămân valabile regulile care sunt stabilite acolo. Deci, exact ce a zis ministrul sănătății, asta va fi; ordinul lui va fi aplicat. Este acolo spațiu închis, este spațiul care are reguli stabilite prin ordinul ministrului sănătății și acest ordin se aplică mai departe; nu s-a anulat.
Reporter: O singură întrebare, dacă îmi permiteți. Pentru că astăzi începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, mai sunt permise acțiunile cu 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior și, eventual, dacă mai au voie candidații să meargă din ușă în ușă? Au fost prevederi care s-au aplicat la alegerile locale.
Raed Arafat: Regulile care s-au stabilit pentru campanie au rămas valabile așa cum a fost stabilite. Nu s-a schimbat nimic pe regulile respective.
Reporter: Şi dacă îmi mai puteți permite o singură întrebare… Pieţele vor fi închise; mall-urile, supermarketurile, nu. Care este logica? E mai puțin periculos să mergem la mall decât la piață?
Raed Arafat: Dacă intrăm în discuția asta, nu cred că plecăm de aici astăzi. Dar comportamentul și modul de interacțiune în piață este altfel decât în mall, în magazine individuale și unde regulile sunt mult mai controlabile din punct de vedere al măştii. Și acolo sunt limitări, se închide la ora 21:00. Iar la piețe, au rămas piețele în spațiu deschis. Nu intrăm în amănunte acum, dar putem explica, pot colegiiepidemiologi să explice de ce o astfel de măsură este importantă. La piețe este altfel: te duci, vrei să cumperi, bani cash… nu se folosește cardul în piață. Sunt alte riscuri care sunt mai mari în piața în spațiu închis, și ăsta este motivul pentru care s-a decis la acest moment.
Ionel Dancă: Şi unul dintre argumentele cele mai importante este că, dacă observați atent, toate măsurile au legătură cu activitățile desfășurate în spații închise sau deschise. Acolo unde există riscul mai mare de infectare, pe cât posibil, s-au reglementat activitățile în spații închise. De aceea, pieţele în spații deschise sunt în continuare cu posibilitatea de desfășurare a activității, pentru că, așa cum spunea domnul secretar de stat Raed Arafat, în spații închise aglomerate circulaţia virusului este mult mai accentuată şi trebuie evitate astfel de activităţi.
Raed Arafat: În plus, aici este și partea de protecție a personalului, a persoanelor care vând în piețe, care sunt de regulă mai mult persoane în vârstă și persoane care vin să vândă anumite produse, și contactul poate să ducă la infectarea lor.
Ionel Dancă: Şi mai trebuie spus un lucru: în mare parte din țară, piețele agroalimentare sunt în spații deschise, deci impactul la nivelul acestor activități, tocmai pentru că sunt în spații deschise, există o circulație a aerului, riscul este mai redus, aceste activități vor continua.
Reporter: Şi spuneaţi despre o achiziție de seringi, ventilatoare și alte aparate. De ce nu folosiți stocurile din Unifarm? Ştim că acolo există mai multe stocuri care pur și simplu au rămas blocate.
Raed Arafat: Acestea sunt altfel de ventilatoare decât cele care sunt acolo și nimeni n-a zis că nu vor fi folosite. Astfel, sunt două lucruri diferite și complementare în același timp. Dar acum nu știu care este acolo situația exact legală a echipamentelor de la Unifarm, ştiu că urmează să fie rezolvată. Dar chiar dacă se folosesc, nu este suficient și trebuie să venim și cu aceste cantități de echipamente care diferă, vorbim de echipamente diferite.
Ionel Dancă: Mulțumim, domnule secretar de stat, pentru prezentare! Voi continua cu prezentarea celorlalte acte normative adoptate în ședința de guvern. Înainte de aceasta, aș vrea să anunț că astăzi pe site-ul guvernului a fost publicat raportul la un an de guvernare al guvernului liberal condus de domnul prim-ministru Ludovic Orban, care arată un an de guvernare în condiții dificile, dar un an de guvernare în slujba românilor, de partea românilor, împotriva tuturor atacurilor și sabotajelor de care a avut parte acest guvern, pentru că nu s-a bucurat de o susținere parlamentară, dimpotrivă. Activitatea guvernului liberal, în aceste condiții dificile, spuneam, probabil cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani din România, a avut din păcate sabotaje din partea unei majorități parlamentare ostile, controlată de PSD, care a făcut tot posibilul ca România în această perioadă să beneficieze de tot arsenalul lor de instrumente de sabotare a acțiunii guvernamentale.
La un an de guvernare, așadar, guvernul liberal condus de premierul Ludovic Orban a arătat românilor o guvernare serioasă, responsabilă și eficientă, care s-a văzut atât în plan sanitar, pentru salvarea vieții românilor, cât și în plan economic – pentru protejarea locurilor de muncă, pentru salvarea puterii de cumpărare a românilor în acest an, cât și în ceea ce privește marile proiecte de investiții pentru dezvoltarea României. Doar câteva cifre care ilustrează activitatea Guvernului în acest an. În ceea ce privește capacitatea sistemului sanitar, așa cum spuneam, am început această luptă împreună noi cu dumneavoastră, însă cu mâinile goale, pentru că stocurile de materiale sanitare și echipamente medicale erau zero la începutul acestei pandemii, ca urmare a lipsei de preocupare a guvernărilor PSD din anii precedenți și a trebuit într-un timp foarte scurt să facem față eforturilor de dotare a sistemului medical și sanitar de creștere a capacității acestui sistem pentru a salva viețile și sănătatea românilor. Din acest punct de vedere, de la începutul pandemiei până în prezent, prin eforturile guvernamentale, capacitatea sistemului de Terapie Intensivă în ceea ce privește numărul de paturi și ventilatoare mecanice a crescut cu 73% și, în prezent, sunt disponibile peste 3.200 de paturi la Terapie Intensivă. Sigur, nu ne dorim ca aceste paturi să fie folosite de români în perioada actuală, ne dorim ca răspândirea infecțiilor cu coronavirus să scadă, să se stabilizeze, astfel încât cât mai puțini români să fie expuși acestui risc.
Asociată crizei sanitare a fost criza economică provocată de această pandemie și, în acest domeniu, guvernul a venit rapid cu soluții și măsuri pentru sprijinirea companiilor și a angajaților afectați de efectele economice negative ale pandemiei. Pachetul de măsuri economice inclus în Planul Național de Investiții și Relansare Economică „Reclădim România” are o alocare financiară care va însuma aproximativ 7% din PIB până la sfârșitul acestui an și deja 68 de miliarde de lei au fost sume injectate în economie în această perioadă sub forma unor garanții și ajutoare de stat, în valoare de 30 de miliarde de lei, atât prin Programul IMM INVEST, care are deja garanții aprobate în valoare de peste 15 miliarde de lei pentru peste 21 de întreprinderi mici și mijlocii, cât și prin garanții de stat pentru companii mari, cu cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de lei, prin programul derulat de EximBank, care are o alocare bugetară de 8 miliarde de lei, și alte forme de ajutoare de stat. De asemenea, tot în cadrul acestei sume sunt incluse facilitățile de care au beneficiat companiile și contribuabilii persoane fizice în această perioadă, care se ridică la aproximativ 16,5 miliarde de lei, reprezentând scutiri și amânări la obligații de plată în această perioadă, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, până la sfârșitul acestui an. Sunt bani care nu au fost solicitați companiilor și care au rămas la dispoziția companiilor într-o perioadă dificilă când acestea aveau mai mare nevoie de lichidități pentru desfășurarea activităților economice.
Tot în acest pachet de măsuri economice au fost incluse peste 7 miliarde de lei sume plătite în contul salariaților din România, care în altfel de condiții și-ar fi pierdut locul de muncă, sub forma indemnizației pentru șomaj tehnic atât pentru salariații care și-au întrerupt activitatea, cât și pentru liber-profesioniști persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au primit în această perioadă o indemnizație de șomaj tehnic de până la 75% din salariul mediu brut pe economie, care însumează până în acest moment peste 7 miliarde de lei. Astfel, au fost salvate peste 1,4 milioane de locuri de muncă, în condiții de criză fără precedent.
Mai mult decât atât, prin aceste forme de sprijin atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi a fost posibil ca chiar în perioadă de criză salariul mediu pe economie, salariul mediu net să crească în această perioadă, astfel încât salariul mediu net pe economie a ajuns la 3.275 de lei în luna august, mai mare cu 7,6% decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timpul guvernării PSD, care a irosit oportunitățile unei creșteri economice de care a beneficiat România.
Guvernul liberal a dovedit astfel că, atunci când ești într-un parteneriat cu companiile, cu mediul de afaceri, acestea se comportă corect și responsabil față de obligațiile lor către stat, lucru confirmat prin creșterea încasărilor bugetare în această perioadă. În ultimele trei luni, încasările bugetare sunt mai mari decât în aceleași luni din anul trecut, ceea ce arată că, chiar în condițiile în care au beneficiat de amânări și scutiri la obligațiile de plată, companiile au avut un comportament onest în privința obligațiilor lor către stat, și-au declarat obligațiile fiscale și și-au plătit aceste obligații.
Chiar și în aceste condiții, măsurile sociale adoptate de guvernul liberal nu au lăsat în urmă pe nimeni în fața efectelor negative ale crizei economice și au fost adoptate măsuri de sprijin, inclusiv pentru creșterea puterii de cumpărare și a veniturilor pentru pensionari și pentru părinți. Astfel, guvernul a majorat punctul de pensie în acest an cu 177 de lei, de la 1.265 de lei la 1.442 de lei, reprezentând cea mai mare creștere a punctului de pensie de când există sistemul public de pensii bazat pe acest sistem, respectiv din ultimii 20 de ani.
La capitolul infrastructură, niciun șantier nu a fost oprit în acest an și guvernul liberal a arătat modelul de dezvoltare economică care va putea duce la creșterea nivelului de trai pentru toți românii, respectiv creșterea investițiilor în dezvoltarea României. În primele 10 luni ale anului, volumul investiților publice ale statului a fost de 35,4 miliarde de lei, cea mai mare sumă cheltuită pentru investiții în 10 luni din ultimii 10 ani. Dar, și mai important decât atât, la 10 luni, guvernul liberal a reușit să realizeze investiții în valoare mai mare decât în tot anul, în anii 2016, 2017 sau 2018. De altfel, România, ca urmare a acestor măsuri, a ajuns în topul Uniunii Europene în ceea ce privește creșterea investițiilor în perioadă de criză, este țara cu cea mai mare alocare a sumelor pentru investiții în acest an din toată Uniunea Europeană. Astfel, ca urmare a deblocării șantierelor pentru proiectele de mare infrastructură, până la sfârșitul acestui an vor fi finalizați 315 kilometri de autostrăzi și drumuri naționale. Am deblocat proiecte care au stat blocate mulți ani de zile în sertarele guvernărilor PSD. Am deblocat proiectul Sibiu-Pitești și pentru prima dată românii au văzut buldozere pe șantierul de la Sibiu-Boița. Am deblocat drumul expres Craiova-Pitești și, în acest moment, pe loturile în execuție deja avem un grad de realizare de peste 50%. Varianta ocolitoare a Bacăului, respectiv primii kilometri din Autostrada Moldovei vor fi finalizați în acest an și au fost aprobați la finanțare de către Comisia Europeană, cu aproximativ un miliard de lei. Este pentru prima dată când Autostrada Sibiu-Pitești primește finanțare de la Comisia Europeană, în valoare de 875 de milioane de euro. Autostrada Moldovei Nord-Sud, Ploiești-Buzău-Focșani-Pașcani-Siret, are în acest moment, toate contractele pentru pentru studiu de fezabilitate și proiect tehnic încheiate pe toate aceste tronsoane și urmează, începând din 2021, să fie lansate licitațiile pentru execuția acestora.
Un an de guvernare liberală, un an de guvernare în slujba românilor, care a arătat o guvernare serioasă şi eficientă, dar care ar fi putut să ducă România mult mai departe dacă acest guvern nu ar fi avut blocajele şi sabotajele majorităţii PSD din Parlament. Situaţia epidemiologică, după cum spuneam, este una îngrijorătoare, dar nu trebuie să uităm că una dintre cauzele majore pentru care o minoritate, repet, o minoritate din populaţia României nu crede în pericolul COVID şi nu respectă regulile sanitare este pentru că această minoritate a fost instigată de propaganda PSD la nerespectare, PSD împreună, în cârdăşie cu acoliţii lor de la Avocatul Poporului sau de la Curtea Constituţională. COVID este un pericol pentru sănătatea românilor, la fel cum PSD este un pericol pentru democraţia din România!
În continuare, actele normative adoptate în şedinţa de guvern de aseară. În ceea ce priveşte măsurile de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de efectele pandemiei, a fost propus un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea aplicării unor măsuri în acest domeniu, o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Muncii, care priveşte aplicarea măsurilor de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de pandemie, cu şase luni, până la 30 iunie 2021. Vorbim atât de indemnizaţia de şomaj tehnic, cât şi de aplicarea programului flexibil de muncă. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, măsurile de sprijin adoptate de guvern în perioada stării de alertă pot fi prelungite până la 30 iunie 2021 pentru domeniile unde există în continuare restricţii privind desfăşurarea activităţilor sau pentru companiile care solicită program flexibil de muncă pentru angajaţi, ca urmare a evoluţiei economice.
De asemenea, tot de la Ministerul Muncii a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în primă lectură pentru introducerea semnăturii electronice în contractele de muncă – este încă un pas în digitalizarea relaţiilor dintre instituţiile statului şi cetăţeni, aşa cum au fost numeroase astfel de măsuri în acest an, care au accelerat procesul de digitalizare a României, pe de o parte ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID, pe de altă parte pentru a duce relaţia dintre instituţiile statului şi cetăţean acolo unde trebuia să fie de foarte mult timp în domeniul online, digital, astfel încât interacţiunea cetăţeanului cu instituţiile publice ale statului să fie mult mai uşoară şi cât mai redusă.
De asemenea, tot pentru continuarea unor măsuri sociale, a fost adoptat un memorandum pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate prin Programul operaţional pentru ajutorarea persoanelor dezavantajate. Este vorba practic de alocarea unei sume de 40 de milioane de lei pentru acordarea tichetelor de masă pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venit minim sau cu venituri mai mici decât pensia socială minimă, pentru o perioadă de patru luni, în sumă de 180 de lei pe lună, numărul beneficiarilor acestei măsuri este de aproximativ 290.000.
Tot la capitolul fonduri europene alocate pentru intervenţia în situaţiile de criză, a fost aprobat memorandumul pentru redeschiderea apelului în ceea ce priveşte acordarea stimulentului de risc pentru personalul din sănătate implicat în tratamentul pacienţilor cu COVID-19.
Alte acte normative adopate în şedinţa de guvern de ieri: proiect de ordonanţă de urgenţă înaintat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru introducerea unei derogări de la Legea vânzării terenurilor agricole adoptate în parlament în acest an, care a dus la un blocaj în ceea ce priveşte actele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole şi prin această ordonanţă de urgenţă se introduce o derogare, până la 15 februarie 2021, pentru aplicarea prevederilor acestei legi, pentru cererile de vânzare a terenurilor din extravilan înregistrate în această perioadă, deci, până la 15 februarie 2021, la notar sau în diverse forme de antecontract a acestor terenuri. Cu alte cuvinte, contractele de vânzare-cumpărare terenuri aflate în curs de finalizare până la 15 februarie 2021 sunt exceptate de la prevederile acestei legi, care, repet, a dus la un blocaj la nivelul notariatelor în ceea ce priveşte finalizarea acestor acte de vânzare-cumpărare a terenurilor din extravilan.
De asemenea, a fost adoptată hotărârea de guvern pentru instituirea Cadrului instituţional pentru exerciţiul financiar 2021-2027. Este o hotărâre de guvern extrem de importantă pentru pregătirea României în vederea accesării fondurilor europene din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Ştim, în urma negocierilor purtate de preşedintele României, Klaus Iohannis, împreună cu guvernul liberal, România are o alocare financiară record pentru următorii ani, în sumă de aproximativ 80 de miliarde de euro, atât în cadrul exerciţiului financiar multianual 2021-2022, cât şi prin facilitatea de recuperare şi rezilienţă.
Câteva proiecte în domeniul unor obiective de investiţii importante la nivel local. A fost adoptat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru extinderea infrastructurii Portului Calafat. Un proiect important pentru judeţul Dolj, dar şi pentru ceea ce înseamnă navigabilitatea Dunării şi potenţialul economic al Dunării. Prin acest proiect sunt avute în vedere investiţii în valoare de aproximativ 70 de milioane de lei, pentru o perioadă de 30 de luni, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, sunt fonduri europene, aşadar, care vor fi alocate pentru extinderea infrastructurii Portului Calafat.
Un alt obiectiv de investiţii în Craiova este proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici la lucrările de infrastructură necesare funcţionării Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”, colegiul militar, în sumă de 144 de milioane de lei, şi asociat acestui obiectiv de investiţii a fost adoptată o altă hotărâre de guvern pentru lucrări de intervenţie la pavilioane şi reţele de autoutilităţi în Cazarma 807 Craiova, în valoare de 59 de milioane de lei.
În fine, un proiect de hotărâre de guvern mult aşteptat, care ne aminteşte de modul în care PSD a înţeles şi a guvernat România atâta timp cât a fost la guvernare. Vă amintiţi cum un braţ al Dunării a ajuns proprietate personală în administrarea liderilor politici PSD, conduşi la acea vreme de Liviu Dragnea. În proprietatea personală, cu ghilimelele de rigoare, toată ţara a fost în acea perioadă gândită ca o feudă pentru baronii PSD. Evident, Liviu Dragnea în Teleorman şi-a dorit o moşie pe măsura ambiţiilor sale personale şi a transferat Insula Belina din domeniul public al statului în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman pentru uzul personal. Prin proiectul de hotărâre de guvern adoptat în ședința de guvern de ieri, Insula Belina revine în domeniul public al statului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Apelor Române. Este o reparație a unei monstruozități juridice realizate de PSD cu domeniul public al statului, în interesul personal al liderilor lor de moment. Acest fapt a fost corectat de guvernul liberal, o dată prin semnarea procesului verbal de predare-primire în luna mai a acestui an și a doua urmată de această hotărâre de guvern care înscrie, practic, Insula Belina în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
În fine, aș vrea să mai evidențiez un alt act normativ adoptat în ședința de guvern cu efecte în domeniul justiției, este proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea modului de organizare și funcționare a Ministerului Justiției, în vederea suplimentării personalului necesar de la unele instanțe specializate. A fost un obiectiv asumat în programul de guvernare al Partidului Național Liberal – asigurarea funcționalității instanțelor specializate, în special pentru completele care judecă achizițiile publice. Astfel, a fost suplimentat personalul necesar cu un număr de aproximativ 200 de grefieri.
Un subiect foarte important, mai ales pentru frații noștri din Republica Moldova, a fost aprobat memorandumul privind asistența financiară acordată de România Republicii Moldova. Prin acest memorandum, practic, se reia finanțarea pentru Republica Moldova. Până în prezent, au fost alocate 32 de milioane de euro, iar ca urmare a adoptării acestui memorandum vor fi deblocate alte 68 de milioane de euro pentru proiecte de investiții finanțate de România în Republica Moldova, atât în domeniul energetic, cât și al transportului: ambulanțe, microbuze școlare. Este un proiect important, repet, pentru asistența financiară pe care o acordă România Republicii Moldova pentru a ajuta la creșterea nivelului de dezvoltare de peste Prut.
Acestea sunt principalele acte normative adoptate în ședința de guvern de ieri. Dacă nu sunt întrebări, vă mulțumesc pentru atenție și multă sănătate tuturor românilor!
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.