2020 va sta sub semnul creşterii pensiilor cu 40% din septembrie, o bucurie pentru pensionari, dar un şoc pentru buget. De-a lungul anului vor avea loc şi alte schimbări cu impact asupra finanţelor românilor, printre care liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică.
În ciuda avertismentelor repetate ale economiştilor, guvernul a dat asigurări că salariile bugetarilor şi pensiile vor creşte aşa cum s-a stabilit. În plus, noul executiv vrea o nouă lege a pensiilor, deşi nici cea existentă nu şi-a produs efectele în totalitate. Şi la pilonul II sunt anunţate schimbpri. Contribuţiile virate la pensiile private obligatorii, care acum sunt de 3,75 la sută, ar trebui să crească.
“E clar că sistemul de pensii trebuie reformat. E greu să susţii acest sistem. Vom găsi solutii – o mai mare distribuire a resurselor către cel privat. Dacă rămânem pe pilonul I, cu siguranţă nu vom plăti pensiile în 20 de ani. E de preferat ca dominant să fie cel privat” spune ministrul Finanţelor Florin Cîţu.
“Cea mai mare provocare a bugetului public este o nevoie de accelerare a cheltuielilor, în special pe partea de pensii şi investiţii, în contextul în care veniturile nu vor permite aceste ambiţii. Şi dacă nu se va găsi o soluţie de eficientizare a colectării veniturilor publice riscăm să fim downgradaţi, adică agenţiile de rating să ne mute în categoria de investiţii cu risc peste medie, ceea ce înseamnă majorarea costului de finanţare”, explică Iancu Guda,preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.
Preţurile energiei electrice şi gazelor pentru consumatorii casnici, îngheţate din 2019, vor fi liberalizate. Planul este ca schimbarea să se facă treptat , iar consumatorii vulnerabili să fie protejaţi.
Guvernul şi-a propus să deblocheze investiţiile off-shore pentru gazele naturale din Marea Neagră. Hidroelectrica, sursa importantă de energie ieftină ar urma să fie listată pe bursă. Şi alte proiecte au termen de finalizare anul acesta. În iunie ar trebui să se încheie lucrările la linia de metrou din Drumul Taberei. Tot până la vară trebuie să fie gata stadionul Ghencea şi cel de la Arcul de Triumf, refăcute pentru Campionatul European de Fotbal. La infrastructura de transport prioritare sunt Autostrada Sibiu Piteşti, centura Capitalei şi Drumul Expres Piteşti Craiova. În 2020 ar trebui să înceapă, în sfârşit, şi construcţia spitalelor regionale.
Tot anul acesta ar trebui lansată licitaţia pentru vânzarea licenţelor 5G, o sursă importantă de bani pentru bugetul public.
SCHIMBĂRI ÎN 2020 – PENSII
– creşte punct de pensie: + 40% (septembrie)
– o nouă lege a pensiilor
– reluarea creşterii procentului virat la Pilonul II
SURSĂ: Programul de guvernare, declaraţii publice
SCHIMBĂRI ÎN 2020 – ENERGIE
– liberalizarea preţurilor la gaze: 1 iulie
– liberalizare preţurilor la electricitate: 31 decembrie
– deblocarea investiţiilor offshore de gaze naturale din Marea Neagră
– listarea Hidroelectrica la bursă
SURSĂ: Programul de guvernare, declaraţii publice
SCHIMBĂRI ÎN 2020 – INVESTIŢII
– începerea construcţiei spitalelor regionale
– finalizarea metroului din Drumul Taberei
– finalizarea a două stadioane
– autostrada Sibiu-Piteşti, drumul expres Piteşti-Craiova
SURSĂ: Programul de guvernare, declaraţii publice
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.