Cartele de telefon, doar cu buletinul. Inițiativa, necesară pentru eficientizarea Sistemului 112, contestată

Social

Încă o schimbare de legislație pregătită după cazul din Caracal e legată de funcționarea Sistemului de urgență 112 și stârnește controverse. Mai multe ONG-uri reclamă încălcarea dreptului la viață privată dacă vom fi obligați să prezentăm buletinul pentru a cumpăra o cartelă de telefon. Autoritățile spun însă că e o măsură necesară pentru a descuraja apelurile false la 112, deloc puține.

Din ianuarie, românii care vor cumpăra cartele preplătite ar putea fi obligați să prezinte actul de identitate și să lase operatorului de telefonie sau vânzătorului datele personale.

Informațiile vor fi colectate pentru a fi trimise Serviciului de Urgență 112, în vederea eficientizării activității.

Anul trecut, aproape jumătate dintre apelurile la 112 au fost alerte false.

Inițiativa, cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență, este contestată de reprezentații societății civile. Liderii mai multe ONG-uri susțin că regula încalcă mai multe drepturi. Nu este limpede nici ce vor face comercianții cu datele clienților.

Companiile de telefonie trebuie să stabilească procedura de colectare a datelor până la intrarea în vigoare a legii. Până în septembrie anul viitor, operatorii telecom vor fi obligați să pună la dispoziția autorităților datele personale ale clienților pe care le dețin deja.

Noile reguli ar putea scumpi cartelele, spun chiar reprezentații Autorității de Reglementare în Comunicații.

Obligativitatea de a prezenta actul de identitate la momentul achiziției cartelor preplătite se aplică deja de mai mulți ani în alte țări europene precum Spania și Franța din motive de securitate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.