Anularea subvenționării transportului județean pentru elevii care fac naveta va avea ca efect creșterea abandonului școlar

Social

Într-un semnal de alarmă, Consiliul Național al Elevilor din România susține că peste 35 de mii de elevi riscă să abandoneze școală în urma anulării subvenționării transportului județean pentru elevii care fac naveta. Soluții există, spun transportatorii, însă este nevoie urgentă de asumarea unei decizii.

În zona Întorsurii Buzăului, 100 de elevi sunt nevoiți să facă naveta la Brașov pentru a ajunge la școala.

Din cauza faptului că mai nou li s-a tăiat subvenția pentru transport, mulți dintre părinți au fost nevoiți să-și lase copiii în gazdă. O cheltuială în plus.

Astăzi sunt obligați să facă acest drum de 45 de km cu transport auto pe propria lor spinare adică să își plătească toate costurile.

Asta pentru că în luna iulie a acestui an, prin intermediul unei ordonanțe de Guvern, transportul public județean a fost scos din sfera serviciilor de utilitate publică.

Acum este o activitate prestată în regim comercial pentru care nici statul și nici consiliile județene nu mai sunt obligate să subvenționeze prețul biletului pentru anumite categorii de persoane, inclusiv pentru elevii navetiști.

Transportatorii spun că situația nu trebuie lăsată așa și vin cu două soluții.

Președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu: Fie intră pe aceeași modalitate de acordare a subvenției de care beneficiază și pensionarii și veteranii sau persoanele cu dizabilități și anume se crează un buget pentru elevi la Ministerului Transporturilor sau varianta B în care plătește integral și decontează unitățile de învățământ. Procentual sau 100%. Cam astea ar fi cele două variante.

Reprezentanții elevilor spun că o dată cu începutul anului școlar există riscul ca abandonul școlar să crească considerabil așa cum s-a întâmplat în 2016 când subvenția pentru transportul elevilor a fost plafonată.

Vicepreședintele Consiliul Național al Elevilor, Andreea Păun: La momentul respectiv, 30.000 de elevi din totalul de 125.000 au renunțat la a mai parcurge cursurile unei școli întrucât nu și-au permis să își achite abonamentul pentru navetă.

Situația ar putea fi însă mult mai gravă dacă este să ne raportam la ultimele date ale Ministerului Educației potrivit cărora în țara noastră există acum aproximativ 164.000 de elevi navetiști.

Potrivit unei statistici Eurostat, în 2018, România a înregistrat un nivel ridicat al abandonului școlar timpuriu, de 16,4%.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.