Cîţu: Dobânzile scad, inflaţia scade, ne împrumutăm mai ieftin, lucrurile merg bine

Politic

Turbulenţele care există la nivel mondial nu ar trebui să ne îngrijoreze pe termen scurt şi veţi vedea că dobânzile scad, inflaţia scade, ne împrumutăm mai ieftin, lucrurile merg bine, a declarat, vineri, ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.

„Pe mine m-a îngrijorat ce s-a întâmplat cu moneda naţională în ultimii 3 ani, când a venit de la 4,5 (lei/euro – n. r.), parcă, la 4,79 (lei/euro – n. r.) când a plecat PSD. Inflaţia pe care ne-au lăsat-o cei de la PSD, cea mai mare din lume, aia ne îngrijorează, dobânzile care au venit de la zero la 5,40% ne-au îngrijorat. Dar vedeţi că, în ultimele patru luni, dobânzile scad în fiecare zi, moneda naţională s-a stabilizat. Există, este adevărat, turbulenţe la nivel global, dar eu nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze ce se întâmplă acum pe termen scurt, pentru că, dacă mă uit, chiar şi acum mă uitam la preţul la motorină şi benzină, în continuare scăzut. Deci, nu se vede din transfer către preţuri, aşteptăm şi cifrele pe inflaţie, dar veţi vedea că dobânzile scad, inflaţia scade, ne împrumutăm mai ieftin, lucrurile merg bine”, a spus Cîţu.

El a precizat, pe de altă parte, că s-a ajuns la actualul deficit comercial pentru că în ultimii trei ani a avut loc stimularea economiei artificial.

„Deficitul comercial, aici este clar ceea ce facem prin liberalizarea economiei. Ideea e cum am ajuns la acest deficit comercial? Am ajuns la deficitul comercial, pentru că am avut stimularea economiei artificial în ultimii trei ani, fără să se stimuleze producţia internă. Cei care au dorit să consume au consumat ceea ce era pe piaţă. Ceea ce facem noi diferit este să susţinem prin investiţii, şi vedeţi că în primele două luni ale anului investiţiile au crescut, şi liberalizarea pieţelor. Dacă vrei să ai investitori şi să atragi investiţii trebuie să liberalizezi pieţele. Reducerea deficitului comercial nu se face peste noapte, dar stabilizarea se face peste noapte şi se vede acest lucru”, a afirmat ministrul interimar.

Ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu, împreună cu preşedintele României Klaus Werner Iohannis, premierul interimar Ludovic Orban şi ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, au participat joi la evenimentul de lansare a celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu – Românii „Plantează: o pădure cât o ţară”. Startul campaniei s-a dat la Ulieşti, judeţul Dâmboviţa. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.