Orban: Mă aşteptam ca Pro România să nu susţină guvernul; îmi este foarte greu să înţeleg această atitudine

Politic

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat miercuri că se aştepta ca Pro România să nu susţină noul Guvern, dar că îi este foarte greu să înţeleagă atitudinea acestui partid, care a votat moţiunea de cenzură.

„Nici nu aveam foarte mari aşteptări. Pe de altă parte, îmi este foarte greu să înţeleg această atitudine. Pe de o parte, votezi o moţiune de cenzură să dai jos Guvernul Dăncilă şi, pe de altă parte, nu participi la învestirea unui Guvern care să înlocuiască Guvernul Dăncilă. E o contradicţie în atitudini, dar nu este surprinzătoare apariţia unor contradicţii în atitudinile publice. În mod evident, vă mărturisesc că mă aşteptam la această poziţie. Asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura Guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenţi, parlamentari care se află în diferite situaţii. De asemenea, purtăm discuţii individual cu parlamentari din PSD. Evident, nu purtăm nicio negociere instituţională cu PSD, nu avem ce discuta cu PSD, obiectivul nostru este să îndepărtăm de la putere rămăşiţele acestui Guvern toxic, care în fiecare zi mai face câte o nefăcută şi care distruge sistemele publice, angajează cheltuieli pentru care nu există acoperire, fixează pe posturi clientela politică”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu liderul Pro România, Victor Ponta.

El a spus că, din punctul său de vedere, lucrurile sunt foarte simple.

„Cine nu votează Guvernul Partidului Naţional Liberal este de fapt cu PSD şi cu Dăncilă şi se face coresponsabil, pe de o parte, la păstrarea ilegitimă la putere a acestei rămăşiţe de Guvern care face numai prostii şi numai lucruri care dăunează grav interesului general al României. Pe de altă parte, cine nu votează învestirea Guvernului devine responsabil pentru inexistenţa unui Guvern care să aibă capacitatea deplină de exerciţiu şi care să ia măsuri extrem de importante pentru România – rectificarea bugetară, pregătirea pentru iarnă, evitarea dezangajării pe fonduri europene, pregătirea negocierilor pentru viitorul exerciţiu bugetar, pregătirea proiectului legii bugetului de stat, examenul de Rezidenţiat şi toate celelalte incendii”, a adăugat premierul desemnat.

Potrivit lui Orban, formula guvernamentală pe care o va propune este rezultatul discuţiilor cu partenerii care au fost alături de liberali în împiedicarea „abuzurilor şi gravelor derapaje ale PSD”.

„Dacă astăzi unul dintre partidele care au votat moţiunea de cenzură preferă să rămână alături de Viorica Dăncilă este problema acelui partid, nu este problema noastră. În ceea ce ne priveşte pe noi, am purtat negocieri cu toţi ceilalţi parteneri politici, formula de Guvern este o formulă care a fost agreată şi acceptată, prin intermediul unor înţelegeri politice, negociate, care vor fi supuse ratificării Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal şi, în mod evident, celorlalte formaţiuni politice cu care avem aceste înţelegeri şi sincer nici nu mi-aş dori să guvernez alături de Victor Ponta”, a precizat Orban.

El a spus că Ponta a avut argumente pe care, personal, poate să le înţeleagă, dar nu poate să le accepte. „Noi suntem în stare de nevoie absolută de Guvern, cred că diferenţierile de natură doctrinară sau de altă natură pălesc în faţa nevoii de a avea un Guvern legitim care să rezolve gravele probleme cu care se confruntă România”, a punctat liderul PNL.

Întrebat dacă a existat o înţelegere între partidele care au votat moţiunea de cenzură să se voteze şi un nou Guvern, Orban a amintit că în perioada negocierilor pentru moţiunea de cenzură a precizat public că nu au fost înţelegeri pe toate aspectele.

„Nu a existat o înţelegere precisă şi un angajament al fiecărei formaţiuni politice de a sprijini o formulă de guvernare”, a explicat liderul liberal. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.