Festivalul International Propatria – Tinere talente romanesti a IX-a ediţie Roma, 21 septembrie – 26 octombrie 2019

Divertisment

#FestivalPropatria2019 // #GreenEdition // #MRPRomania

Ajuns la cea de a noua ediţie, Festivalul Internaţional PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti revine în 2019 în perioada 21 septembrie – 26 octombrie, cu un bogat program de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfăşura la Roma în locaţii de prestigiu.

Dedicat promovării şi premierii excelenţei tinerilor români de peste hotare, Festivalul Propatria este organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria în parteneriat cu Accademia di România in Roma şi cu susţinerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi a Ambasadei României în Italia.

O nouă ediţie care, prin implicarea artiştilor care vor urca pe scenă, va transmite un mesaj important pentru viitorul tinerilor: tinerii merită o planetă curată şi sănătoasă, unde să trăiască şi să studieze, iar la aceasta este datoria noastră, a tuturor, să contribuim.

Poluarea planetei se agravează pe zi ce trece şi se pare că populaţia nu acordă interes acestui proces nociv. Convingerea că această problemă este doar a specialiştilor şi a forurilor internaţionale, este tot atât de eronată, pe cât este de gravă. Ocrotirea planetei este o problemă mondială, şi, tocmai de aceea, fiecare om trebuie să-şi asume această responsabilitate. De aceea, această ediţie a festivalului este dedicată mediului înconjurător, pentru a sensibiliza cât mai multe persoane. Deoarece soluţia la problemele de mediu nu poate veni doar de la guvernele ţărilor lumii, ci şi din micile noastre gesturi cotidiane, de la risipa zilnică care poate fi evitată; pentru că multe gesturi mici fac diferenţa şi trebuie să acţionăm acum. Înaintea fiecărui spectacol, vom dedica câteva minute pentru a vorbi despre planeta noastră, vom povesti despre problemele de mediu din România, din Italia şi din restul lumii, pentru a atrage atenţia asupra dificultăţilor, dar şi asupra şi soluţiilor posibile.

Şi în acest an, iniţiativa a primit importante patronaje istituţionale: Ambasada României în Italia, Senatul Republicii, Camera Deputaţilor, Consiliul Regional Lazio, Reprezentanţa Comisiei Europene în Italia, Municipalitatea Romei – Departamentul pentru Creşterea Culturală.

Parteneriatul tradiţional cu Accademia di Romania in Roma, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, cu Institutul Francez-Centre Saint Louis, dar şi noile parteneriate cu cluster-ul EUNIC Roma, Baldrini Produzioni în Italia şi HubArt Agency din România, poziţionează Festivalul Propatria printre evenimentele importante din panorama culturală internaţională.

Pe scena festivalului vor urca invitaţi de marcă, sub direcţia artistică – pentru al treilea an consecutiv – a cunoscutei pianiste Mara Dobrescu (Franţa/România), într-un program care uneşte diferite energii pozitive şi care va însoţi publicul într-o călătorie fantastică de la muzică la cinema, de la teatru la evenimente cu scop social, totul culminând cu Gala Premiilor de Excelenţă Propatria 2019.

Evenimentele muzicale au fost aşteptate cu nerăbdare în toate ediţiile festivalului Propatria, pentru calitatea şi diversitatea lor. În această ediţie sunt programate momente emoţionante, întâlniri cu oaspeţi noi, cu personalităţi artistice care au îmbrăţişat misiunea Festivalului încă de la primele sale ediţii şi continuă să-şi aducă o generoasă contribuţie, dar şi întâlniri cu tineri care au crescut odată cu Festivalul şi se recunosc în parcursul acestuia.

Festivalul va debuta în seara zilei de 21 septembrie pe prestigioasa scenă a Conservatorului Santa Cecilia, cu concertul de jazz Teach Me Tonight – de la Blues la Etno-Jazz, concert susţinut de renumitul jazzist român de origini armene, Harry Tavitian (pian, voce) alături de Cserey Csaba (percuţie) şi inclus în proiectul „Europa in Musica” – Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma.

Harry Tavitian „este cel mai important jazzman român contemporan” (Internaţional Herald Tribune / 19 Oct 1990) şi se numără, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”. Jazzul de avangardă şi blues-ul arhaic alternează în creaţia sa, pătrunsă încă de la debut de un puternic filon etnic.

Va urma o întâlnire cu geniul a doi tineri pianişti, Daniel Petrică Ciobanu (România/ Germania) şi Alexander Gadjiev (Italia), într-un concert pentru două piane cu titlul Bourgeoisie & Debauch, pe scena prestigioasă a Conservatorului Santa Cecilia, în data de 29 septembrie.

Daniel Petrică Ciobanu a primit aclamări internaţionale pentru prima dată în 2017 la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, unde a câştigat atât medalia de argint, cât şi premiul publicului. „Un sunet complet şi luminos, o imensă stăpânire a pianului, sensibilitate, o originalitate fără ego-uri copleşitoare” (Alain Lompech). Personalitatea muzicală deosebită şi tehnica lui Ciobanu au condus la spectacole cu orchestre precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica Israel şi Israel Camerata, Orchestra Naţională Scoţiană Regală, Filarmonica George Enescu şi Orchestra Naţională Radio Română.

Alexander Gadjiev, născut în 1994 la Gorizia, într-o familie de muzicieni, este considerat de critica muzicală ca fiind una dintre cele mai importante figuri din mediul panistic european modern. El înţelege perfect cum să echilibreze timbrul şi dinamica, subtilitatea şi jocul complet, controlul şi fervoarea.

Programul muzical al festivalului va fi completat de alţi doi pianişti de renume Nicolae Dumitru (România) în concertul de pian „Culori şi Umbre” (4 octombrie) şi Ciprian Bogdan Străteanu (Italia/România) în concertul „Appassionata ma non solo” (12 octombrie), ambele concerte găzduite în splendida Galerie de Artă a Accademia di Romania in Roma.

După minunata experienţă a anului trecut cu prezentarea lungmetrajului Octav, readucem filmul românesc în atenţia publicului.

În colaborare cu Institute Francaise – Centre Saint Louis şi Fundaţia Sergiu Celibidache, vom avea plăcerea să prezentăm pentru prima dată în Italia, documentarul „Grădina lui Celibidache”, un film de autor realizat de Serge Ioan Celibidachi. Fiul marelui dirijor şi compozitor Sergiu Celibidache colectează interviuri, înregistrări de concerte şi repetiţii şi, mai ales, încântătoarele lecţii de perfecţionare care ne ajută să înţelegem muzica, muzicienii şi spectacolele. Grădina este o metaforă pentru viaţa marelui Sergiu Celibidache, o ilustraţie excepţională a generosităţii şi bogăţiei sale interioare. (26 septembrie).

Şi, pentru că Festivalul este mai mult decât o întâlnire muzicală, anul acesta propune şi două întâlniri de suflet cu teatrul.

„La Strada” este un monolog teatral cu muzică live, în care actorul Marius Bizău îşi spune propria poveste, o poveste de răscumpărare şi autoformare din anii ’80 în România până la sfârşitul anilor ’90 în Italia, de la copilul SilviĂš până la tânărul Marius, de la un băieţel nefericit şi trist la un adult chipeş, bine pregătit, cu o dicţie excelentă şi un aspect încrezător, şlefuit şi trecut prin diverse vicisitudini, până a devenit actorul de succes de astăzi. Text şi regie Marius Bizău şi Lorenzo Di Matteo, muzică de Daniele Ercoli. Va urma „Una Per Tutte”, spectacol teatral scris şi regizat de Gianni Quinto, cu: Serena Zamboni Samura, Vasilica Gavrilaş Burlacu, Roberta Milia, Lucilla Muciaccia, Ştefania Bigari, Federica Calderoni, Anna Rita Mannozzi. Spectacolul tratează teme universale dar în acelaşi timp foarte delicate în orice epocă: munca, timpul, maternitatea, boala, dar mai ales prietenia.

Gala Tinerelor Talente şi decernarea Premiilor de Excelenţă Propatria 2019 va fi, ca întotdeauna, punctul cheie al Festivalului. Vor fi premiaţi tineri români talentaţi care trăiesc în diaspora, care au obţinut rezultate excelente la nivel local, regional, naţional sau internaţional în domeniul muzicii, artelor vizuale, sportului sau altele. Spectacolul va include momente muzicale şi artistice prezentate de aceşti tineri „ambasadori ai României” şi festivitatea de premiere. Vor fi prezentate scurte videoclipuri cu momente reprezentative din pregătirea şi rezultatele lor. Totodată, vor fi premiate academiile, şcolile şi cluburile care s-au evidenţiat în pregătirea, susţinerea şi promovarea tinerelor talente româneşti.

Cu participarea extraordinară a micilor balerine ale „Studioului de balet pentru copii” al Operei Naţionale Bucureşti, care tocmai s-au întors dintr-un turneu în Japonia. Sub îndrumarea prim-balerinei Magdalena Rovinescu, rezultatele Studioului de balet pentru copii s-au reflectat, de-a lungul timpului, în descoperirea de noi nume pe scena dansului românesc şi în numeroasele premii şi turnee organizate în Elveţia, Italia, Germania, Egipt, Marea Britanie, San Marino, China, Franţa, Statele Unite ale Americii, India şi Japonia. În 2013, Studioul de balet pentru copii a câştigat al II-lea premiu la Cupa Mondială de Dans.

PROGRAM
1. 21 septembrie 20019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma)
Concert de jazz „TEACH ME TONIGHT – DE LA BLUES LA ETNO-JAZZ” – Harry TAVITIAN (pian, voce) şi Cserey CSABA (percuţie)
Concert în cadrul proictului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma

2. 26 septembrie 2019, ora 20:30, Institut Francais – Centre Saint-Louis (Largo Toniolo 21, Roma)
Proiecţia filmului documentar „GRĂDINA LUI CELIBIDACHE”,
Regia: Serge Ioan CELIBIDACHE

3. 29 septembrie 2019, ora 19:00, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia (Via dei Greci 18, Roma)
Concert pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH”
Daniel Petrica CIOBANU (pian, România) şi Alexander GADJIEV (pian, Italia)

4. 4 octombrie 2019, ora 19:00
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma)
Recital de pian „CULORI ŞI UMBRE”
Nicolae DUMITRU (pian, România)

5. 8 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma)
Monologul teatral „DRUMUL”
Actor: Marius BIZĂU; Regie şi text: Marius BIZĂU şi Lorenzo DI MATTEO
Muzica: Daniele ERCOLI

6. 10 octombrie 2019, ora 20:30, Teatro Testaccio (Via Romolo Gessi 8, Roma)
Piesă de teatru într-un act „UNA PER TUTTE”
Regia: Gianni QUINTO; Actori: Vasilica GAVRILAŞ BURLACU, Serena ZAMBONI SAMURA, Roberta MILIA, Lucilla MUCIACCIA, Stefania BIGARI, Federica CALDERONI, Anna Rita MANNOZZI

7. 12 octombrie 2019, ora 19:00
Galeria de Artă – Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110, Roma)
Recital de pian „APPASSIONATA MA NON SOLO”
Ciprian Bogdan STRĂTEANU (pian, România)
Concert în cadrul proictului EUROPA IN MUSICA. Stagiunea muzicală a cluster-ului EUNIC Roma

8. 26 octombrie 2019, de la ora 15:00, Teatro Golden (Via Taranto 36, Roma)
GALA PREMIILOR DE EXCELENŢĂ PROPATRIA 2019

Proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.

Parteneri: Ambasada României în Republica Italiană, „Institut Francais – Centre Saint Louis”, Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, cluster-ul EUNIC Roma, Comune di Roma- Assessorato alla crescita culturale, Biblioteche di Roma, Fundaţia Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. Roma & Romania – RO & RO”, Asociaţia Cerlibidache Italia, Asociatia „Officine delle Culture”, Proiectul „Tineri pe picioare”, Golden Accademy.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaţilor a Republicii Italiene, Consiliul Regional Lazio, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Reprezentanţa Comisiei Europene în Italia, Comune di Roma – Departamentul pentru dezvoltare culturală, Comune di Roma – Departamentrul Biblioteci.

Parteneri media:

În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, TVR Moldova, Radio România;

În Italia: Agenzia Stampa Askanews, Agenzia Nuova, Giornale Diplomatico, Oltre le Colonne, Abitare a Roma, Italia a Piedi, Roma a Piedi, Roma Week-end, Roma Multietnica, B in Rome, Il Metropolitano, PiĂš Culture, Yes Art Italy, Officina delle Culture, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma;

În Spania: Agenţia de Presă „Occidentul Românesc”;

În Belgia: Arthis Radio-Tv;

INFO
www.propatriavox.it
#FestivalPropatria2019 #GreenEdition
https://www.facebook.com/propatriafestival/
tel. 0039-3668986379 – info@propatrivox.it
#MRPRomania www.facebook.com/mprpromania

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.