Guvernul României pune în aplicare Decizia (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19

Social

În ședința de Guvern de astăzi, 3 februarie 2022, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Conform actului normativ, în România se vor aplica aceleași reglementări ca în celelalte state membre pentru călătoriile în cadrul Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, unde certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

Se prelungește perioada de valabilitate a certificatelor digitale UE privind COVID-19, de la 30 iunie 2022 (în prezent), până la 31 decembrie 2022 și se prevede eliberarea, la cerere, a unui nou certificat, după fiecare doză suplimentară de vaccin efectuată.

Persoanele eligibile pentru a primi un certificat digital de vaccinare, pentru toate dozele efectuate de către acestea, emis de statul român sunt:

a)cetătenii români care au efectuat cel puțin o doză de vaccin în România;
b)cetățenii Uniunii Europene și ai Spațiului Economic European care au efectuat cel puțin o doză de vaccin din schema completă în România;
c) cetățenii români și membrii de familie ai acestora vaccinați în state terțe, cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România.
d) resortisanții cu drept de sedere legală pe teritoriul României și membrii de familie ai acestora, precum și beneficiarii art 50. TUE, vaccinati cu un vaccin din lista vaccinurilor acceptate de către România.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .