Mâncarea ne costă tot mai mult și suntem tot mai dependenți de importuri. Nu e de mirare că inflația s-a menținut și în octombrie la un nivel ridicat, deși a scăzut ușor față de septembrie, până la 3,4 la sută. Economiștii pun scumpirile și pe seama volumului tot mai mare de produse cumpărate din străinătate, în condițiile în care producția românească nu asigură necesarul de consum.
De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit citricele cu 25% și cartofii cu 20%. Plătim mai mult și pentru alte fructe, legume și carne de porc. Doar ouăle s-au ieftinit ușor, cu două procente, arată datele Institutului Național de Statistică.
Ne costă mai mult și țigările, combustibilii, telefonul, apa și canalizarea.
Din categoria bunurilor nealimentare, doar gazele s-au ieftinit cu 5%, iar dintre servicii, transportul aerian, cu 18%.
Rata anuală a inflației a ajuns în octombrie la 3,4%, în ușoară scădere față de sfârșitul verii.
România este tot mai dependentă de produsele cumpărate din străinătate. În primele nouă luni ale anului, deficitul comercial a urcat la 12 miliarde de euro și este cu aproape 17% mai mare față de perioada similară din 2018.
De la începutul anului, cel mai mult au crescut importurile de produse chimice, alimente, animale și combustibili minerali. În total, față de perioada similară a anului trecut, importurile au crescut cu 5,1%, iar exporturile cu doar două procente.
Analiștii economici estimează că prețurile vor crește și pe final de an, odată cu cererea mai mare de produse și servicii din perioada sărbătorilor. Importurile vor fi mai scumpe și pentru că leul s-a depreciat față de euro.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.