Majorarea salariului minim este obligatorie, nu opţională, pentru orice guvern!

Economic

Decizia de a majoră salariul minim pentru a patra oară de când a preluat guvernarea ţării este o altă demonstraţie că PSD respectă până la capăt angajamentul de a asigura un trai cât mai bun românilor. Le reamintim colegilor de la PNL, care încearcă să intre la guvernare, că majorarea salariului minim nu este opţională, ci este obligatorie.

Programul de Guvernare promovat de PSD şi votat de Parlament prevede clar că salariul minim trebuie să ajungă la 2.500 de lei brut în anul 2022.

Este indiscutabil că PSD s-a ţinut de cuvânt şi a realizat toate majorările de venituri promise pentru fiecare român. Guvernul PSD a programat pentru anul viitor creşterea veniturilor pentru o serie de categorii profesionale, precum şi a salariului minim pe economie. PNL, în schimb, a anunţat eliminarea salariului minim pe economie, o măsură catastrofală, care va distruge întreg sistemul de salarizare al ţării şi va produce grave perturbaţii economice şi sociale.

În funcţie de salariul minim, se acordă o serie de subvenţii, care, de asemenea, sunt în pericol dacă nu se va majora salariul minim. Aşa cum am promis, de la 1 ianuarie 2020 salariul minim net va fi de 1.363 de lei, cu 55% mai mare faţă de 878 de lei, cât era atunci când PSD a preluat guvernarea. Pentru cei cu studii superioare şi un an vechime, salariul minim net va ajunge la 1.563 de lei net. Beneficiari direcţi vor fi peste 1,3 milioane de români, la care se adaugă 116.000 de angajaţi cu studii superioare şi cel puţin 1 an vechime.

Deşi este interimar, guvernul condus de Viorica Dăncilă poate să adopte această măsură în temeiul prevederilor Codului Muncii. Conform articolului 164, alineatul (1) „Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor”.

Prin intenţia de eliminare a salariului minim, PNL îşi demonstrează ignoranţa în privinţa mecanismelor economice şi sociale. Din nefericire, liberalii au anunţat până acum doar măsuri de austeritate, la toate nivelurile, iar astfel toate aceste beneficii câştigate de români ar putea fi anulate sau diminuate.

Stă în puterea fiecărui român să oprească valul de austeritate anunţat de PNL ! Singurul candidat la Preşedinţie care poate garanta că măsurile luate sau anunţate de PSD nu vor fi anulate este Viorica Dăncilă!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.