Jumătate dintre românii plecați nu vor să se mai întoarcă în țară. Peste 20% din populația aptă de muncă a României trăiește în străinătate

Social

Oficial, peste 20% din populația aptă de muncă a României trăiește în străinătate. Un record negativ la nivel european, unde media este de doar 4%. Dar și mai grav e că numărul românilor care vor să se întoarcă acasă scade de la an la an, arată un sondaj realizat cu diaspora. Corupția și lipsa de încredere în politicieni rămân principalele cauze.

Cel mai mare aeroport al țării, „Henri Coandă”. Terminalul Plecări e plin de români care așteaptă zborurile spre Europa. Mulți au petrecut concediul în țară, iar acum a venit momentul să se întoarcă în Italia, Germania, Anglia, Spania, și în alte țări care, în ultimii ani, le-au devenit casă.

Aproape jumătate dintre românii care trăiesc în străinătate nu vor să se mai întoarcă în țară. Numărul lor este cu 10% mai mare decât în 2017, arată un sondaj al organizației „RePatriot”, realizat pe un eșantion de peste 1.800 de persoane din diaspora. Corupția, neîncrederea în politicieni, mentalitatea din țară și nivelul scăzut de trai sunt principalele motive pentru care România nu mai este pentru ei o opțiune.

Birocrația este un alt motiv pentru care mulți români din diaspora evită să investească în România. Dorul de cei dragi rămași în țară și potențialul de dezvoltare sunt cam singurele motive pentru care unii dintre ei se gândesc să se întoarcă acasă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.