Președintele Klaus Iohannis a susținut joi după-amiază declarații de presă, în contextul celor mai recente evoluții privind algoritmul din Parlament, dar și după ce premierul Viorica Dăncilă i-a trimis 3 nume din ALDE pentru portofoliile vacante din guvern.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră „neavenită și nepotrivită”: „Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru. Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri interimari și numirea a 6 miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar.”
Președintele a arătat că solicitarea premierului este una neconstituțională și i-a cerut Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament pentru validare: „Doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate: este neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar – anunțat și public și în scris – că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului. Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în parlament si încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție. Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”
Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan-Alexandru Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul.
De asemenea, șeful Executivului a declarat că trimite și noi propuneri de miniștri pentru portofoliul de la Ministerul Afacerilor Interne, unde l-a nominalizat pe Dan Chirilă, la Educație – Camelia Gavrilă și pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.
Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis
Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.
Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!
Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.
După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.
Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.
Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.
Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!
Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.
Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!
Practic, președintele are pe masă, transmise din partea premierului Viorica Dăncilă, 6 propuneri pentru Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, pentru Relația cu Parlamentul, MAI, Educație și pentru un post de vicepremier pe probleme economice.
De altfel, chiar astăzi expiră mandatul de interimar al ministrului de Interne, Mihai Fifor.
Viorica Dăncilă vrea să țină ALDE la guvernare, chiar dacă partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a decis să plece.
Premierul a discutat miercuri individual cu mai mulți membri ALDE. A anunțat apoi că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante: Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul.
Premierul a explicat mișcarea prin nevoia de stabilitate și respectarea promisiunilor față de electorat. Miza strategică este însă evitarea unui vot de încredere în Parlament, cerut de Constituție atunci când structura politică a guvernului se schimbă.
Tăriceanu a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că se folosește de un tertip pentru a evita votul din Parlament. Liderul ALDE a transmis ieri scrisori preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Viorica Dăncilă, în care îi informează că liberal-democraţii care au acceptat nominalizări pentru funcţiile de miniştri „sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE, cu efect imediat”.
Lista nominalizaților a fost trimisă la Cotroceni, împreună cu alte trei nume pentru portofoliile conduse acum de interimari: Dan Chirilă – propus la MAI, Camelia Gavrilă – la Educație și Dan Matei – propus vicepremier.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.