Locuinţe mai scumpe, dar cu facturi mai mici la energie

Social

Prețul locuințelor noi ar putea crește de anul viitor chiar şi fără ca leul să se deprecieze. Uniunea Europeană vrea ca imobilele să fie dotate cu tehnologii care pot să reducă risipa de căldură și electricitate cu până la 40%. Iar pentru a pune în aplicare directiva Uniunii, constructorii anunţă scumpiri de anul viitor.

Din 10 martie, toate clădirile noi ar trebui dotate cu echipamente care reglează automat consumul de energie și temperatură din interior.

Măsura s-ar putea aplica și pentru imobilele deja construite care vor fi renovate complet, conform coordonatorilor proiectului „România Eficientă”.

Sunt reguli impuse de Uniunea Europeană pentru a reduce risipa de energie pe care și România este obligată să le aplice. Condiția este să se dovedească a fi eficiente economic.

Parcările vor trebui dotate cu puncte de încărcare a mașinilor electrice. Noile prevederi riscă însă să îi prindă nepregătiți pe patronii din construcții.

Autoritățile nu au adoptat încă o lege care să aplice regulile europene existente încă din 2018. Au pregătit un proiect.

Constructorii pun viitoarea scumpire a locuințelor pe seama tehnologiilor noi. De altfel, din decembrie 2020, toate clădirile noi vor trebui să producă singure o parte din energia necesară pentru consum din surse regenerabile.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.