Măsuri de relaxare şi restricţii propuse de autorităţi după 14 mai 2020

Social

Data de 14 mai reprezintă ultima zi a perioadei stării de urgenţă, instituite de preşedintele Klaus Iohannis la 15 martie şi prelungite la 14 aprilie 2020. După anunţul preşedintelui Klaus Iohannis din 4 mai 2020 privind trecerea României de la starea de urgenţă la starea de alertă după data de 14 mai, în spaţiul public au fost făcute anunţuri şi avansate mai multe propuneri privind restricţiile şi interdicţiile care vor fi instituite în ţară după expirarea stării de urgenţă. La 9 mai, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un set de măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgenţă. De asemenea, la 11 mai, Guvernul a adoptat un proiect de lege care reglementează cadrul general privind starea de alertă. Proiectul de guvern a fost adoptat de Senat, la 12 mai, şi de Camera Deputaţilor, la 13 mai, cu modificări.

În intervalul 4-13 mai, preşedintele României, premierul, ministrul Sănătăţii şi ministrul de Interne au făcut mai multe declaraţii în care au anunţat care vor fi noile măsuri de restricţie şi de relaxare aplicabile cetăţenilor după data de 14 mai, odată cu expirarea stării de urgenţă. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au anunţat, în mai multe rânduri, că relaxarea va fi făcută gradual, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

Printre măsurile anunţate de către autorităţi, spre a fi aplicate începând cu data de 15 mai 2020, se numără: purtarea obligatorie a măştilor în spaţii închise; deschiderea saloanelor cosmetice, a cabinetelor stomatologice şi muzeelor; deschiderea hotelurilor; deschiderea parţială a comerţului; deschiderea magazinelor care au intrare din stradă; permiterea circulaţiei persoanelor în interiorul localităţilor fără declaraţie pe proprie răspundere; deplasările în afara localităţii doar pentru o categorie de motive considerate întemeiate; deschiderea parcurilor etc. De asemenea, autorităţile au anunţat că vor rămâne închise restaurantele, mall-urile şi şcolile.

La 9 mai, MAI a lansat în dezbatere publică măsurile aplicabile după ridicarea stării de urgenţă: redeschiderea parcurilor, deplasarea în afara localităţii cu motive întemeiate, menţinerea interdicţiilor privind reuniunile în spaţii închise

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, la 9 mai 2020, că a lansat în dezbatere publică propunerea privind setul de măsuri de prevenire şi control al virusului SARS-CoV-2, măsuri aplicabile după ridicarea stării de urgenţă, începând cu data de 15 mai 2020.

Sunt permise, potrivit propunerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), activităţi recreativ – sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

Documentul pus în dezbatere publică prevede, de asemenea, redeschiderea parcurilor cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi deplasarea persoanelor în afara localităţilor în următoarele situaţii: asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială; pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Se menţine interdicţia de organizare şi desfăşurare a mitingurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, concertelor sau orice alte întruniri în spaţii deschise; se menţine interdicţia desfăşurării activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfăşurate în spaţii închise, potrivit documentului.

De asemenea, se vor păstra măsurile coercitive pentru persoanele care nu respectă izolarea/ carantinarea, izolarea la domiciliu sau, după caz, carantinarea pentru toate persoanele care intră în România, mai prevede documentul MAI.

La 11 mai, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind cadrul general al măsurilor de restricţie şi relaxare din perioada stării de alertă

Guvernul a adoptat, la 11 mai 2020, proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu reglementări în situaţia de alertă care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă. Proiectul de lege al Guvernului instituie un cadru mai larg de reguli în funcţie de care, diverse autorităţi pot decide, ulterior, măsuri specifice. În acest sens, în vederea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de acest proiect, Guvernul poate adopta hotărâri, iar Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) poate adopta hotărâri obligatorii pentru fiecare domeniu prevăzut de prezenta lege. De asemenea, ministerele pot emite ordine şi instrucţiuni, în alte domenii decât cele prevăzute în competenţa exclusivă a CNSSU. Proiectul de lege a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

* Cu privire la restaurante, magazine, saloane de îngrijire personală etc, proiectul prevede că, pe durata stării de alertă se poate suspenda activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Este permisă, în schimb, organizarea activităţilor de preparare a hranei şi de comercializare a produselor alimentare, care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop. Sunt deschise magazinele agroalimentare, farmaciile, cabinetele stomatologice, curăţătorii de de haine, centrele de îngrijire personală şi opticile medicale.

* În privinţa muncii şi protecţiei sociale, proiectul Guvernului stipulează că angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, pe durata stării de alertă şi că poate dispune unilateral desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

* Pe durata stării de alertă, activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în unităţile şi instituţiile de învăţământ se poate suspenda în perioada stabilită prin hotărârea CNSSU, prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului Sănătăţii. Până la eliminarea restricţiilor, unităţile din învăţământul preuniversitar desfăşoară învăţământul online. Excepţie de la învăţarea online o fac acele şcoli de stat care desfăşoară activităţi de pregătire în vederea susţinerii examenelor naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale. Aceste şcoli vor desfăşura activităţi care presupun interacţiunea „faţă în faţă”, în perioada 02 iunie-12 iunie 2020, se mai arată în proiectul de lege.

* Cu privire la activităţile culturale şi religioase, proiectul prevede că activitatea muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual şi a altor instituţii de cultură, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurile publice şi private pot fi suspendate prin hotărârea CNSSU. Activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autorităţile cu atribuţii în domeniu, inclusiv de CNSSU.

12 mai: Senatul a adoptat, cu modificări, proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă

La 12 mai, Senatul a adoptat cu modificări proiectul de lege al Guvernului din 11 mai. Astfel, Senatul a amendat proiectul de lege, considerând că instaurarea stării de alertă pe teritoriul întregii ţări trebuie făcută cu încuviinţarea Parlamentului, în termen de 5 zile de la data solicitării. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare a stării de alertă, făcută de Guvern, la propunerea ministrului de Interne, atunci starea de alertă încetează de îndată, conform formei actului normativ adoptate de Senat, şi publicate pe site-ul www.senat.ro/. În prezent, OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă prevede că starea de alertă este decisă de către Comitetul Naţional pentru situaţii de urgenţă, prin ordin al ministrului de Interne, cu acordul primului-ministru (art. 20, alineat c) din OUG 21/2004).

O altă modificare făcută de Senat se referă la telemuncă, care se poate desfăşura doar cu consimţământul angajatului, şi nu dispusă unilateral de către angajator, aşa cum prevedea proiectul Guvernului.

Restrângerile temporare/graduale ale exerciţiului unor drepturi trebuie să fie expres prevăzute de lege şi pot fi făcute doar în limitele prevăzute de aceasta, mai arată proiectul amendat de Senat, la 12 mai. Proiectul Guvernului prevedea restrângeri temporare/graduale ale exerciţiului liberei circulaţii, libertăţii întrunirilor, dreptului la muncă, libertăţii economice, dreptului la învăţătură, dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, dreptului la grevă, precum şi ale exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Senatul a mai venit cu amendamentul potrivit căruia, starea de alertă poate fi instituită pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ.

La 12 mai, preşedintele Klaus Iohannis a venit cu noi precizări privind măsurile aplicate în starea de alertă

La 12 mai 2020, preşedintele Klaus Iohannis a venit cu noi precizări privind măsurile care vor fi aplicate începând cu data de 15 mai: purtarea obligatorie a măştilor în spaţii închise (locul de muncă, magazine, mijloace de transport etc); păstrarea unei distanţe între persoane de minimum 1,5 metri; redeschiderea parţială a comerţului, redeschiderea magazinelor care au acces direct din stradă; redeschiderea saloanelor de îngrijire personală; redeschiderea muzeelor; recomandarea de a redeschide parcurile. Începând cu 15 mai, se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi a de a ieşi din casă doar cu declaraţie pe proprie răspundere, dar se va interzice deplasarea în afara localităţii, cu unele excepţii care vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a mai precizat preşedintele, la 12 mai 2020.

13 mai: Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat, cu modificări, proiectul de lege al Guvernului privind starea de alertă

În forma adoptată la 13 mai, la Camera Deputaţilor, legea prevede că starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, iar pentru intrarea ei în vigoare este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În proiectul iniţial al Guvernului, din 11 mai, această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, la 12 mai, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

De asemenea, deputaţii au introdus şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.