Miere mai puțină și mai scumpă. Apicultorii anunță creșteri de prețuri de până la 20% pentru finalul anului

Social

„Nectarul zeilor”, mierea și alte produsele apicole s-ar putea scumpi cu până la 20% în acest final de an, anunță apicultorii. Ploile abundente din primăvară nu le-au permis albinelor să lucreze, ba chiar le-au îmbolnăvit. Produsele stupului sunt mai puține decât în alți ani.

Ilie Nistor este apicultor și are peste 160 de stupi în județele Ilfov și Argeș. A venit în Capitală, la un târg de produse apicole, și cu borcane din anii trecuți. Anul acesta, are o producție de miere mică din cauză că a plouat mult în primăvară.

Apicultorii vând mierea la prețuri între cu 20 și 40 de lei borcanul, în funcție de sortiment.

Miere mai puțină și mai scumpă înseamnă o problemă în plus și pentru procesatorii care vând cosmetice și alte produse inedite.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Unul dintre produsele reapărute pe piață este vinul din mierea de albine. Se obține din miere de salcâm, are 11% alcool și se comercializează în două sortimente – sec și demisec„.

Pentru moment, în România, consumul anual de miere pe cap de locuitor este unul dintre cele mai mici din Europa – suntem pe penultimul loc, la sub 500 de grame pe cap de locuitor.

În Germania sau Finlanda, consumul ajunge și la 2,8 kilograme pe cap de locuitor.

Guvernul le acordă apicultorilor afectați de vremea nefavorabilă din primăvară un ajutor total de 37 milioane de lei.

Crescătorii de albine pot depune cererile de finanțare până la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.