MTS a deblocat pregătirea a 511 viitori antrenori de la CNFPA

Sport

MTS a găsit o soluție comună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru deblocarea pregătirii antrenorilor prin CNFPA, situație care afecta 511 cursanți.

  Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a autorizat Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, instituție din subordinea MTS, astfel ca cei care s-au înscris să poată absolvi cursurile și să participe la examenul de absolvire în vederea obținerii diplomei de antrenor, urmând ca de astăzi, 17 februarie, activitatea centrului să se reia.

  “A fost o situație pentru care era nevoie urgent de soluții, nu puteam continua blocajul activității sportive din România la nivelul antrenorilor. Majoritatea dintre aceștia sunt foști mari sportivi, formarea lor în antrenorat făcându-se la CNFPA, școală de tradiție a sportului românesc. Nu pot accepta incoerența și hățișul legislativ din acest caz, rezultate directe ale acțiunilor guvernării PSD, dovezi clare de iresponsabilitate. Împreună cu Ministerul Muncii am preluat imediat situația și am reușit deblocarea activității CNFPA, dar în mod provizoriu, până vom reuși să avem o armonizare legislativă care să reglementeze acest lucru. Până la începerea unui nou ciclu de formare de antrenori, în toamna acestui an, vom îndrepta toate legile care au dus la acest caz de criză, o criză care a afectat sute de viitori antrenori, mai ales în condițiile unei acute lipse a acestora în țară”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului.

  În toamna anului trecut, dupa începerea unui nou ciclu de formare profesională a antrenorilor, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor a fost înștiințat de catre Agenția de Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB) că nu mai poate organiza aceste cursuri. Astfel, exista riscul ca cei 511 cursanți înscriși (majoritatea foști sportivi de performanță) să nu-și poată continua perfecționarea și nici să poată absolvi, APISMB neautorizând comisiile constituite în vederea examinării absolventilor de cursuri.

  Această problemă a fost prezentată ministrului tineretului și sportului, Ionuț Stroe, de către director CNFPA, Ramona Ceamuru, încă din primele zile ale preluării mandatului la MTS.

  Astfel, prin decizia minstrului tineretului și sportului, la nivel de minister s-a constituit un grupul de lucru interministerial format din reprezentanți ai MTS, ai Minsterului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației Naționale și ai Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor pentru a găsi soluții optime pentru deblocarea și continuarea activității de formare a antrenorilor pentru toate cele 75 de discipline sportive.

  Reglementarea profesiei de antrenor necesită armonizarea mai multor acte normative elaborate de mai multe ministere, ceea ce impune clarificarea unor aspecte pentru organizarea programelor de calificare a antrenorilor, precum și modificări legislative. MTS a înaintat un memoriu către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a debloca activitatea de formare a antrenorilor, solicitarea găsindu-și rezolvare. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a autorizat CNFPA ca cei care s-au înscris să își continue cursurile și să participe la examenul de absolvire în vederea obținerii diplomei de antrenor, urmând ca de astăzi, 17 februarie, activitatea centrului să se reia. 

  Grupul de lucru își va continua activitatea în vederea identificării și elaborării acelor norme legislative prin care MTS să devina reglementator pe piața formării profesionale a antrenorilor și desfășurarea în bune condiții a acestei activități.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.