Orban: Mă voi izola la Vila Lac 1; nu merg la Cotroceni

Politic

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a anunţat vineri că se va autoizola în urma confirmării coronavirusului la senatorul liberal Vergil Chiţac, care a participat la şedinţa BPN al PNL.

„Ca premier în exerciţiu, mă voi izola la Vila Lac 1, unde, evident, vom avea în continuare toate atribuţiile exercitate în cele mai bune condiţii, unde există condiţii pentru a transmite toate dispoziţiile, astfel încât să nu fie afectat sub nicio formă dispozitivul de luptă împotriva coronavirus. De asemenea, urmează să luăm o decizie, după o consulare, unde se vor izola miniştrii. (…) Recomandarea mea către miniştri a fost să evite orice contact, să se ducă la birourile lor, fără să aibă niciun contact cu niciun angajat decât prin intermediul telefonului, prin intermediul online, astfel încât să evite la maximum orice posibilitate de distribuire a coronavirusului. De asemenea, îşi vor exercita toate atribuţiile şi vor lua toate deciziile care se impun”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

El a solicitat autorităţilor implicate în combaterea coronavirusului să nu înceteze implementarea tuturor măsurilor, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel activitatea Guvernului, a instituţiilor.

„Imediat ce vom avea diagnosticele, vor fi făcute publice”, a adăugat liderul PNL.

Acesta a mai anunţat că nu va merge la consultările de la Cotroceni pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a convocat cu formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou premier.

„Cum să merg la consultări? Ar însemna să expun persoana preşedintelui riscului de contaminare. (…) L-am informat pe preşedintele României, preşedintele va lua decizia (amânarea consultărilor – n.r.), pentru că aici, în urma anchetei epidemiologice, nu este vorba numai de colegii mei din PNL, poate fi vorba şi de colegi din Senat cu care a intrat în contact domnul Chiţac, care, evident, vor trebuie să intre în aceleaşi proceduri de izolare şi de diagnosticare cât mai rapidă . (…) A existat o discuţie că domnul Chiţac era răcit, normal, cum se fac glume când e cineva răcit, ca mulţi dintre alţii care au fost răciţi în perioada asta. Până la urmă s-a testat şi… asta este. Este pozitiv, noi acţionăm în conformitate cu toate procedurile”, a menţionat premierul interimar.

Orban a menţionat că în ultima perioadă nu a dat mâna cu Vergil Chiţac.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a subliniat în aceeaşi conferinţă de presă că trebuie respectate protocoalele şi procedurile internaţionale în acest caz.

„Domnul prim-ministru este doar un contact al domnului Chiţac, asimptomatic. Va fi în izolare la Vila Lac şi i se vor face testări la interval de o săptămână şi 14 zile. La fel se va proceda cu ceilalţi miniştri, în special cei care au fost contacţi direcţi ai domnului Chiţac”, a precizat Costache.

Membrilor Biroului Executiv al PNL li se vor preleva probe în cursul zilei de vineri, precum şi jurnaliştilor prezenţi, au anunţat Orban şi Costache.

„După prelevarea probelor, toţi colegii mei se vor izola la domiciliu, iar miniştrii care trebuie să rămână la comandă şi întreg dispozitivul de luptă al statului român trebuie să rămână în funcţiune şi să ia toate deciziile pentru a apăra cetăţenii români, sănătatea publică a cetăţenilor”, a declarat Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.