Platforma aisemnal.ro, accesată de peste 1,6 milioane de ori, în decurs de un an

Economic

Harta www.aisemnal.ro, platforma dezvoltată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a fost accesată în primul an de la lansare de peste 1,6 milioane de ori, arată datele centralizate de arbitrul pieţei telecom.

Platforma informatică naţională de acoperire cu semnal mobil, cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România, a fost realizată exclusiv de ANCOM în baza măsurătorilor efectuate în cadrul campaniei pentru verificarea îndeplinirii obligaţiilor de acoperire de către furnizorii de servicii de voce mobilă, desfăşurate în anul 2019.

Potrivit sursei citate, în luna iunie a acestui an, platforma a fost actualizată prin introducerea localităţilor aflate în zonele care prezintă risc de intrare în roaming involuntar, sub formă de puncte la nivel de stradă.

Astfel, au fost identificate şi reprezentate pe hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar din localităţile aflate la o distanţă de cel mult 15 km de graniţele ţării.

„Roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul”, menţionează Autoritatea.

În perioada următoare, harta urmează să fie actualizată cu rezultatele măsurătorilor de acoperire cu semnal de voce mobilă, aşa cum vor reieşi din cadrul campaniei de monitorizare aflate în curs de desfăşurare, începută în luna august şi preconizată a se finaliza în luna noiembrie 2020.

În prezent, pentru anul 2020, aisemnal.ro cuprinde rezultatele măsurătorilor din următoarele judeţe: Alba, Arad, Brăila, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Harghita, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

La momentul în care utilizatorii accesează harta interactivă, trebuie să aleagă un singur operator şi să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). De asemenea, cei care sunt interesaţi de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes.

Harta permite şi opţiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul, iar pe baza informaţiilor prezentate, înainte de încheierea unui contract cu un anumit furnizor, utilizatorii îşi pot alege furnizorul şi în funcţie de calitatea semnalului pe care aceste îl oferă. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.