Recorduri: Cea mai pacifistă țară

Divertisment

Cea mai pacifistă țară este, conform Indexului Global pentru Pace (GPI), Islanda. Pe locul doi s-a clasat Danemarca, iar pe locul trei – Noua Zeelandă.

Clasamentul a fost făcut pentru anul 2013, recordul fiind înregistrat în ediția 2015 a Guinness Book.

Indicatorul GPI este realizat de Institutul pentru Economie și Pace, o organizație non-profit de cercetare condus de Steve Killelea. Are sediul central în Sydney, Australia și încă două în New York și Oxford. La realizarea GPI, contribuie și experți de talie mondială. Studiile realizate de Institutul pentru Economie și Pace sunt apreciate și recomandate de personalități precum Kofi Annan, fostul președinte american Jimmy Carter, fostul președinte finlandez Martti Ahtisaari și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Muhammad Yunus.

Primul GPI a fost făcut public în 2007, când a cuprins 121 de țări. Treptat, numărul țărilor luate în calcul a ajuns la 162.

Rezultatele finale ale studiului iau în calcul factori precum nivelurile de infracționalitate din fiecare țară, frecvența atentatelor teroriste și a demonstrațiilor violente, relațiile cu țările vecine, stabilitatea politică, procentul persoanelor încarcerate din populația generală, procentul din buget alocat Apărării etc.

Conform celui mai recent studiu, statul aflat la polul opus Islandei este Afganistanul, cea mai puțin pacifistă țară. În acest top, țara din Asia Centrală este urmată de Somalia și Siria.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.