România are un nou guvern. Cabinetul Orban a primit votul de învestitură

Politic

ACTUALIZARE Guvernul PNL condus de liderul partidului, Ludovic Orban, a fost învestit în plenul reunit al Parlamentului, fiind înregistrate 240 de voturi ”pentru”. Pentru învestirea Guvernului erau necesare 233 de voturi.

Au votat pentru acordarea încrederii Guvernului Orban parlamentarii PNL, USR, PMP, ALDE, UDMR, ai minorităților naționale, dar și parlamentari afiliați la PSD (5), Pro România (7) și neafiliați (5).

Pe termen scurt, Guvernul PNL își propune aprobarea unei rectificări bugetare, asigurarea pregătirii pentru iarnă, nominalizarea noului comisar european, amânarea pensionării magistraților sau elaborarea bugetului pe anul 2020. Obiectivele asumate de Guvernul PNL vizează întărirea democrației, a statului de drept, a ordinii și siguranței publice, asigurarea unei justiții independente. Guvernul PNL își propune eficientizarea activității Guvernului și a administrației, primul pas fiind realizarea unui audit în instituțiile publice.

Premierul Ludovic Orban a declarat că nu îşi aminteşte ca în ultimii 30 de ani şedinţa de învestire a unui Guvernului să fie boicotată „de două partide politice care în felul ăsta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României”. „Avem de luat măsuri urgente, măsuri care nu pot fi luate decât de un guvern legitim”, a spus el.

Orban a spus că trebuie să înceapă un drum al construcţiei, al refacerii unităţii în societatea românească, un drum care „cu adevărat să reaşeze România pe traiectoria euro-atlantică” şi să pună bazele unei dezvoltări economice solide. Potrivit acestuia, acest guvern are un mandat limitat la un an, iar tot ce este inclus în programul de guvernare pleacă de la această constrângere.

Ludovic Orban a afirmat că foarte multe instituţii publice nu au resursele financiare pentru a încheia exerciţiul bugetar, iar angajaţii lor ar putea rămâne fără salarii, spunând şi că sunt întârzieri în plata unor indemnizaţii. El a spus că există necesitatea elaborării proiectului legii bugetului de stat.

Potrivit lui Orban, capacitatea administrativă a fost distrusă în ultimii trei ani prin aducerea la conducerea instituţiilor publice a unor oameni fără pregătire profesională şi competenţă, „aduşi pe bază de pile şi carnet de partid”. El a adăugat că refacerea se va face printr-o evaluare, un audit al funcţionării, prin „depesedizarea administraţiei”.

Ludovic Orban a mai spus că Jandarmeria şi Poliţia trebuie readuse  în situaţia în care le-a pus Constituţia, de slujitor al interesului cetăţeanului. „Să terminăm odată cu utilizarea politică a acestor instituţii pentru a-i apăra pe potentaţii zilei sau pentru atingerea unor obiective politice”, a menționat Orban, susţinând că posturile în Poliţie trebuie ocupate prin concurs şi trebuie terminată practica cu numirile cu delegaţie.

Potrivit lui Orban, situaţia în domeniul mediului este „dramatică” şi trebuie folosite toate instrumentele avute la dispoziţie pentru a fi oprite defrişările de păduri.

„Guvernul nostru va readuce raportul dintre Parlament şi Guvern la raportul stabilit de Constituţie. Voi evita la maxim adoptarea de acte niormative prin ordonanţe de urgenţă. Voi fi permanent în dialog comunicare şi dezbatere cu Parlamentul”, a mai spus premierul Orban.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

  • Prim-ministru – Ludovic Orban        
  • Viceprim-ministru – Raluca Turcan  
  • Ministrul finanțelor publice – Vasile-Florin Cîţu
  • Ministrul afacerilor interne – Marcel Ion Vela
  • Ministrul afacerilor externe – Bogdan-Lucian Aurescu
  • Ministrul justiției – Marian Cătălin Predoiu
  • Ministrul apărării naționale – Ionel Nicolae Ciucă
  • Ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri – Virgil-Daniel Popescu
  • Ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor – Lucian Nicolae Bode
  • Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale – Nechita-Adrian Oros           
  • Ministrul mediului, apelor și pădurilor – Costel Alexe 
  • Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației – Ion Ştefan
  • Ministrul fondurilor europene – Ioan Marcel Boloş
  • Ministrul sănătății – Victor Sebastian Costache
  • Ministrul educației și cercetării – Cristina Monica Anisie
  • Ministrul culturii – Bogdan Gheorghiu       
  • Ministrul tineretului și sportului – Marian Ionuţ Stroe
  • Ministrul muncii și protecției sociale – Victoria Violeta Alexandru

Seara a avut loc ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a spus:

”Vă doresc un mandat de mare succes, chiar dacă nu va fi un mandat de patru ani, ci ceva mai scurt, dar prin compensare va fi mai greu. Domnule preşedinte al PNL, Ludovic Orban, vă felicit pe dvs. şi pe parlamentarii PNL şi pe toţi ce din partid care aţi reuşit să convingeţi partidele din opoziţie ca împreună să constituiţi o nouă majoritate, înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD şi să convingeţi suficienţi parlamentari pentru a vota moţiunea, iar azi aţi reuşit din nou să convingeţi să voteze împreună cu PNL pentru Guvernul Orban. Este o realizare foarte mare. Vreau să felicit şi ceilalţi parlamentari care aţi votat pentru învestirea Guvernului Orban, aţi făcut un lucru înţelept, aţi înţeles să lăsaţi deoparte meschinul aranjament politic într-un moment în care România era în criză.

Se termină guvernarea PSD-istă care a durat aproape 3 ani de zile, guvernări toxice pentru România care au stricat foarte multe proiecte. Este foarte bine că această etapă s-a terminat şi avem şansa să avem un guvern care sper că va primi suficient sprijin în Parlament pentru a începe reconstrucţia. România putea să fie departe. De 30 de ani România nu s-a dezvoltat din cauza PSD. Acest succes, trebuie să fim conştienţi, este indus de voinţa populară. La europarlamentare s-a văzut schimbarea atitudinii, românii au votat altfel decât în 2016, au votat pentru România modernă, europeană care va fi repusă din această seară în funcţiune. Începe un mandat nou, un mandat greu dar care poate să aducă multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar vă doresc să găsiţi sprijin în Parlament pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele PSD. Mă tem de ce vor găsi miniştrii în ministere. Vreau să atrag atenţia că această victorie care este importantă, mare, este totuși numai o victorie de etapă. Urmează alegeri grele, extrem de importante pentru România”.

”Domnule preşedinte, începând de azi aveţi un partener în Guvernul României, partener de încredere care este gata să se alăture eforturilor de a pune în practică vizunea de dezvoltare a României. Proiecte care pot aduce România pe drumul drept şi pot permite fiecărui român să reuşească în ţara lui”, a spus premierul Ludovic Orban. Acesta a vorbit despre minunea de a se reuni şase formaţiuni şi a da jos Guvernul PSD, dar şi despre miracolul de a învesti Guvernul Orban, guvern minoritar, PNL.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.