„Romanian Rhapsody”, concert extraordinar SoNoRo, la gala de deschidere a EUROPALIA România

Divertisment Social

1 octombrie 2019 reprezintă momentul oficial de deschidere a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de artă, manifestare culturală de mare amploare organizată sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.

Institutul Cultural Român este coordonatorul acestui eveniment desfăşurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Festivalul cuprinde evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, muzică, film, literatură, educaţie culturală.

Cum anul acesta România are statutul de ţară invitată de onoare , Institutul Cultural Român a invitat ansamblul SoNoRo să concerteze pe scena de la BOZAR, din Bruxelles, în prezenţa reprezentanţilor Familei Regale a Belgiei, ai Preşedinţiei şi Guvernului României, a personalităţilor diplomatice şi a presei de specialitate.

SoNoRo a fost ales să deschidă Festivalul EUROPALIA pentru că este cel mai cunoscut festival de muzică de cameră din România, o instituţie în sine, având parteneriate cu cei mai prestigioşi artişti ai lumii. Pentru că, de 14 ani, SoNoRo „a ştiut să-şi apropie publicul meloman, şi nu numai, în cele mai nonconformiste, creative şi inovative moduri” după cum afirmă Ligia Marin (ICR), coordonatorul proiectului.

Unul dintre cei mai apreciaţi violişti ai generaţiei lui, Răzvan Popovici este iniţiatorul proiectului SoNoRo şi al festivalului cu acelaşi nume. Împreună cu pianista Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului SoNoRo, Răzvan îşi propune ca, an de an, prin proiectele pe care le organizează, să ne „pună sufletul la locul lui” cu ajutorul muzicii clasice. „Ca director executiv al Festivalului SoNoRo, am primit cu mare bucurie invitaţia de a deschide festivalul EUROPALIA România la Bruxelles şi am acceptat provocarea de a invita artişti relevanţi, de a crea un program ingenios şi reprezentativ pentru ţara noastră, în acest context fericit, în care România este invitată de onoare”, afirmă Răzvan Popovici.

„Programul muzical al proiectului „Romanian Rhapsody „a fost ales ţinând cont de mai multe considerente: să reprezinte România, în primul rând, muzical şi spiritual, iar acest lucru nu se putea face mai bine decât prin Rapsodia Nr. 1 a lui George Enescu, într-un aranjament special realizat de Thomas Wally pentru Ensemble Raro, ansamblul rezident al Festivalului Sonoro. Apoi, prin acest concert, ne-am dorit să creăm o legătură între expoziţia Constantin Brâncuşi şi deschiderea oficială a Festivalului EUROPALIA. Sursa de inspiraţie a fost atelierul lui Brâncuşi din Paris şi celebrele serate informale pe care le organiza acolo, serate la care participau mari şi extraordinari artişti ai vremii. Eric Satie, nelipsitul invitat al acestor serate, îi va reprezenta pe aceştia prin renumitele Trois Gnossiennes pentru violoncel şi pian. Prin repertoriul pe care îl vom interpreta sperăm să reînviem acea atmosferă efervescentă din atelierul marelui artist român.Vom mai interpreta, de asemenea, şi Nocturna „Ville d’Avrayen” a lui Enescu, o miniatură pentru cvartet cu pian, plină de farmec şi mister. Din program nu vor lipsi celebrele dansuri populare româneşti pentru vioară şi pian ale lui Bela BartĂłk, astfel reuşind să aducem laolată esenţa spiritului românesc, de la rădăcinile pline de vitalitate ale folclorului, până la rafinamentul sofisticat al compoziţiilor marelui muzician George Enescu, care, de asemenea, şi-a găsit inspiraţia în folclorul românesc, iar prin geniul său a reuşit să-l distileze şi să-l transforme în câteva dintre capodoperele muzicii clasice universale” mai spune Răzvan Popovici.

Artiştii care vor performa pe scena de la BOZAR pe 1 octombrie 2019 sunt, pe lângă, Răzvan Popovici şi Diana Ketler, violoncelistul Valentin Răduţiu, şi violonistul Erik Schumann.

„Dorinţa noastră a fost de a lansa EUROPALIA România cu muzicieni de talie internaţională, care au o legătură cu România: violonistul Erik Schumann, cu rădăcini în Timişoara, prin tatăl său, şi în Tokyo, prin mama sa, şi violoncelistul Valentin Răduţiu, născut la Munchen din părinţi români, ambii exemple extraordinare de muzicieni care, cu toate că s-au născut în altă ţară, sunt profund legaţi de România şi se bucură de fiecare dată când au ocazia să concerteze în ţara noastră, iar în acest caz chiar să o reprezinte în deschiderea unuia dintre cele mai importante festivaluri europene, EUROPALIA. În aceeaşi măsură, renumita pianistă britanică Diana Ketler, care de 14 ani îşi dedică o bună parte a carierei muzicale Festivalului SoNoRo, în calitate de director artistic, poate reprezenta România prin contribuţia adusă în toţi aceşti ani la dezvoltarea vieţii muzicale din ţara noastră. Cât despre mine, tot ce pot spune este că mă leagă de ceilalţi artişti aceeaşi afinitate pentru ţara noastră şi dorinţă de a o prezenta întregii lumi cu tot ce are ea mai frumos de oferit” subliniază Răzvan Popovici.

Diana Ketler – pianista pasionată de scrisul poeziilor

Născută în Letonia, la Riga, Diana şi-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Naţională Letonă la doar 11 ani.Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât şi în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate ţări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii.

Membru fondator al Ansamblului Raro SoNoRo, Diana şi colegii ei au fost recompensaţi cu mai multe premii pentru discurile înregistrate împreună, CD-uri lansate de Solo Musica din Munchen.

Alături de Răzvan Popovici, Diana este co-fondatorul platformei culturale SoNoRo, dar şi a Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii.
Valentin Răduţiu – unul dintre violonceliştii de vârf ai generaţiei sale

Despre Valentin Răduţiu, Frederik Hanssen, Berliner Tagesspiegel, afirma: „Câtă vreme mai există interes pentru artiştii tineri pasionaţi, nimeni nu trebuie să-şi facă probleme pentru viitorul muzicii clasice!” iar publicaţia Suddeutsche Zeitung îl laudă pentru „sunetul specific şi incitant, de înaltă energie, cântând în registrele grave întotdeauna clar conturat şi masculin, în înălţime, cu lirism feeric”.

Născut la Munchen în 1986, Valentin Răduţiu a luat primele sale lecţii de violoncel de la tatăl său la vârsta de 6 ani, continuându-şi studiile la Salzburg, Viena şi Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff şi David Geringas. Răduţiu este laureat, pe lângă numeroase alte premii internaţionale, al Concursului Internaţional „George Enescu”.

Erik Schumann – violonistul din Koln cu origini româno-japoneze

Născut dintr-un tată român şi o mamă japoneză, Erik este invitat în mod regulat să cânte, în calitate de solist, alături de orchestre din Europa, Asia şi America – orchestrele simfonice NDR din Hamburg şi Hanovra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică din Dusseldorf, Orchestrele de Cameră din Viena şi Zurich, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra de Paris, Orchestra Naţională Franceză, Orchestra Simfonică Kyoto, dar şi Orchestra Simfonică din Chicago sau Orchestra Simfonică Naţională din Washington.

Printre dirijorii alături de care a urcat pe scenă, se numără Christoph Eschenbach, Gianandrea Noseda, Jiri Belohlavek şi Vassily Sinaisky.

A concertat în săli renumite precum Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Vienna, Tonhalle Zurich, Sala Victoria Hal din Geneva, Musikhalle din Hamburg, Suntory din Hall Tokyo, Centrul de Artă de la Seul, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Pleyel din Paris sau chiar la Luvru.

Ca interpret de muzică de cameră, Erik colaborează cu Cvartetul de Coarde Tokyo, cu Markus Groh, Claudio Bohorquez şi Henri Sigfridsson şi este prim violonist al Cvartetului Schumann.

Răzvan Popovici – de 14 ani, un autentic „brand cultural” internaţional

Născut în Bucureşti, a studiat viola la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. Un invitat regulat la festivaluri din întreaga lume, Răzvan este iniţiatorul şi directorul executiv al Festivalului Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein, Germania, cât şi al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo din Bucureşti pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de succes.

Răzvan susţine regulat cursuri de măiestrie în România, Japonia, Italia, Ucraina şi Germania, atât în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferenţe, cât şi al Fundaţiei „Villa Musica” din Schloss Engers/Mainz.

Întrebat „Cum să ascultăm muzica clasică pentru a-i înţelege mesajul?”, violistul Răzvan Popovici afirmă: „Este o lume, o limbă, un univers absolut bogat, fascinant, plin de surprize la tot pasul. Cei care sunt curioşi, cei care sunt deschişi, la minte dar şi la inimă, pot avea plăcerea şi privilegiul de a descoperi aceste lumi care ne fac mai buni, mai frumoşi, mai veseli. Muzica clasică rămâne pentru mine locul unde fiecare dintre voi poate redescoperi liniştea, poate asculta liniştea, poate fi umplut de o bucurie şi de o graţie pe care multe muzici nu le pot oferi”.

Concertul SoNoRo din cadrul galei de deschidere a Festivalului EUROPALIA va fi organizat cu sprijinul sponsorului Nepi Rockcastle, https://nepirockcastle.com/

Pentru mai multe detalii accesaţi:

www.europalia.eu

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.