Vicepremierul Mihai Fifor a declarat marţi seară, într-o alocuţiune rostită în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, unde au avut loc manifestări dedicate memoriei eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, că sacrificiul acestora nu a fost zadarnic şi că avem responsabilitatea de a lăsa generaţiilor următoare o ţară unită, independentă şi suverană.
„Mulţumim pentru ţara pe care ne-aţi lăsat-o, cu preţul vieţii, unită, independentă, mândră şi suverană. Vă asigurăm, dragii noştri buni şi străbuni, că sacrificiul vostru nu a fost şi nu va fi zadarnic. Înţelegem responsabilitatea pe care aţi transferat-o pe umerii noştri, pentru că la rândul nostru trebuie să lăsăm celor care vin după noi o ţară la fel de puternică, la fel de mândră, la fel de independentă”, a declarat Mihai Fifor.
Acesta a amintit, printre altele, că Primul Război Mondial avea să ducă la împlinirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar acest lucru s-a făcut cu sacrificiul suprem a peste 200.000 de militari care au murit pe câmpurile de luptă, a peste 130.000 de militari care au decedat în lagăre, la care se adaugă şi victimele din rândul populaţiei civile răpuse de boli, de foamete sau executate de trupele de ocupaţie.
Mihai Fifor a menţionat, de asemenea, că la 102 ani de la cele mai „strălucite victorii” ale Armatei române în timpul marelui război, „lumea şi regiunea noastră nu sunt, din păcate, mult mai liniştite, regulile nu sunt cu mult mai clare, iar sursele de tensiune în zona securităţii nu sunt mai puţine”, dar ceea diferă acum, faţă de atunci, este în primul rând faptul că România nu se mai află în faţa unor „dileme identitare” şi nu este supusă, ca acum un secol, unor „presiuni existenţiale”.
„Alianţele noastre sunt clare şi solide. Statutul ţării noastre în cadrul celei mai puternice organizaţii politico-militare din istorie este unul durabil. (…) Suntem astăzi un stat cu drepturi depline în Europa, membru al celei mai puternice alianţe a lumii, cu o armată capabilă să-şi îndeplinească misiunile constituţionale”, a mai spus Mihai Fifor.
Acesta a ţinut să aducă un omagiu tuturor ostaşilor care şi-au pierdut viaţa în misiunile de luptă executate în timpul războaielor, inclusiv în teatrele de operaţii.
De asemenea, Fifor a apreciat efortul depus de autorităţile locale din Vrancea, în special de Consiliul Judeţean, de a organiza seria manifestărilor comemorative reunite sub genericul „Vrancea Eroică”.
„Un gând special de mulţumire şi apreciere transmit şi autorităţilor locale vrâncene, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care au reuşit să restaureze sanctuarele în care odihnesc eroii neamului de aici de la Mărăşeşti, de la Focşani, Mărăşti şi Soveja, stăruind an de an în organizarea acestor înălţătoare pelerinaje, pentru a aduce lumina la căpătâiul celor căzuţi, pentru a depune o floare şi a înălţa o rugăciune pentru odihna lor. Este o dovadă, domnule preşedinte Oprişan, a faptului că motto-ul inscripţionat la intrarea în acest mausoleu – „Pentru slava Eroilor Neamului” – este şi va fi păstrat cu sfinţenie în conştiinţa generaţiei pe care o reprezentăm şi a celor care vin după noi”, a mai spus Mihai Fifor.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.