„Sindromul clădirii bolnave”, o suferință declanșată de mediul necorespunzător de lucru. Cele mai comune simptome: stările de oboseală, indigestie, piele uscată, dureri de cap, probleme de memorie

Social

Tot mai frecvent, angajații din marile corporații acuză probleme de sănătate ale căror simptome sunt greu de asociat cu o boală anume. Specialiștii au găsit însă o explicație: sindromul clădirilor bolnave, fără aerisire sau iluminat natural. Un astfel de mediu este favorabil dezvoltării bacteriilor, acarienilor și nu numai. Și pentru că mediul de lucru afecteaza direct productivitatea angajaților, unii patroni au investit sute de mii de euro în condiții de lucru prietenoase.

Într-o companie vizitată de echipa Știrilor TVR, angajații se simt la serviciu mai bine ca acasă. Au spații de relaxare unde se pot odihni, sală de jocuri, o bucătărie profesionistă, în care își pot prepara mâncare sau sucuri naturale.

Pe lângă sălile de ședință și birourile desprinse dintr-o altă galaxie, angajații își pot recăpăta inspirația și forțele într-o salină cu sare adusă de la Praid și din Himalaya.

Nu toți angajații sunt la fel de norocoși.

Clădirile impunătoare din sticlă și oțel pot fi adesea nesănătoase, pentru că nu au aerisire naturală, iar în unele birouri există doar lumină artificială.

Dr. Magda Ciobanu, medic pneumolog, Institutul Marius Nasta: „Această suferință numită sick-building sindrome sau sindromul clădirii bolnave este, de fapt, vorba de o clădire care fie a fost proiectată incorect, fie sistemul de ventilație nu este suficient de bine întreținut, motiv pentru care în aerul pe care îl inhalează angajații există diverse substanțe toxice. Petrecând mult timp – 8, 10, 12 ore la locul de muncă – ferestrele nu se deschid (…) de aceea, oamenii pot resimți dureri de cap, mâncărimi sau ochii care lacrimează, tuse, usturime în gât”.

Din cauza stărilor de disconfort, eficiența și concentrarea angajaților scad simțitor, iar pe termen lung un mediu nesănătos le poate afecta imunitatea.

Cele mai comune simptome sunt stările de oboseală, indigestie, piele uscată, dureri de cap, probleme de memorie și dificultăți de concentrare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.