SRJ MediaSind solicită Inspecţiei Muncii să intervină pentru stoparea angajărilor ilegale din Televiziunea Naţională

Social

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind, întrunit luni, solicită Inspecţiei Generale a Muncii să intervină pentru oprirea organizării concursurilor de angajare „prin eludarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă din SRTV”, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

„Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind întrunit astăzi, 16 septembrie 2019, solicită Inspecţiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru a stopa o nouă acţiune ilegală a conducerii TVR: organizarea concursurilor de angajare prin eludarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă din SRTV. Potrivit deciziei ilegale a preşedintelui director general al SRTV, Doina Gradea, conducerea instituţiei a hotărât comiterea unui nou abuz, prin încălcarea prevederilor art. 22 din CCM potrivit căruia ‘la concursurile sau examenele organizate de angajator în vederea angajării sau promovării în muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv'”, se precizează în comunicatul SRJ MediaSind.

Reprezentanţii sindicatului susţin că în data de 24 iunie 2019, prin Registratura Generală a SRTV şi apoi în şedinţa Consiliului de Administraţie, s-au depus oficial documentele care atestă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivel de sector şi, implicit, potrivit Legii nr. 62/2011, la nivel de unitate, iar membrii CA au luat act de acest lucru şi au admis, prin vot, prezenţa reprezentanţilor organizaţiei la şedinţele CA.

Mai mult, Federaţia FAIR-MediaSind şi-a însuşit oficial prevederile CCM în vigoare, ceea ce înseamnă că acest document îşi va produce efectele până la data expirării, 31 decembrie 2019, iar partener social devine noua organizaţie reprezentativă.

„Nemulţumită de faptul că noua organizaţie nu îi este subordonată şi că aceasta a cerut, în mai multe rânduri, demiterea din funcţie din cauza nenumăratelor abuzuri împotriva angajaţilor TVR, administraţia Gradea a început în presă o amplă campanie de denigrare a FAIR-MediaSind şi a afiliaţilor ei din Televiziunea naţională, nerecunoscându-le calitatea de partener social. Pentru a clarifica această problemă, organizaţia noastră a solicitat explicaţii oficiale din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Prin adresele nr. 37/17.07.2019 şi nr. 105/7.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de SRTV, precum şi legalitatea funcţionării filialei noastre, MediaSind TVR, în cadrul SRTV. Nici aceste documente oficiale nu au determinat preşedintele-director general al SRTV şi camarila sa să respecte legea. Cu sprijinul unor sindicate aservite conducerii, şefa SRTV a continuat să ia decizii unilaterale şi ilegale, în detrimentul salariaţilor”, spun sindicaliştii.

În acest sens, arată ei, s-a trecut la angajarea de personal de conducere şi de execuţie fără participarea în comisiile de concurs a reprezentanţilor organizaţiei sindicale reprezentative, aşa cum prevede legea părţilor, CCM.

„De fapt, potrivit membrilor filialei noastre, MediaSind TVR, organizarea concursurilor de fixare pe post a şefilor interimari este prioritatea momentului pentru administraţia Gradea, iar graba demarării lor este determinată de temerea şefei TVR de a fi demisă din funcţie, în urma numeroaselor proteste şi critici venite din partea salariaţilor, a principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale, dar şi din partea partidelor politice. Constatând gravele abuzuri prin organizarea acestor concursuri, dar şi multe alte ilegalităţi, în data de 12.09.2019, ca urmare a deciziei Adunării Generale a MediaSind TVR, conducerea filialei a depus mai multe plângeri şi sesizări penale la instituţiile abilitate. Venind în sprijinul acestui demers de restabilire a legalităţii în TVR, cerem Inspecţiei Generale a Muncii să intervină de urgenţă pentru stoparea acestor abuzuri! Având în vedere aceste argumente, SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută către Parlamentul României şi cere demiterea, în regim de urgenţă, a administraţiei conduse de Doina Gradea! Atragem atenţia că orice întârziere în luarea acestei decizii va avea consecinţe extrem de grave asupra salariaţilor TVR, a instituţiei şi, nu în ultimul rând, asupra publicului”, se spune în comunicat.

De asemenea, SRJ MediaSind face un apel către angajaţii SRTV, membri ai MediaSind TVR, „să refuze, apelând la clauza de conştiinţă, orice decizie a conducerii care încalcă prevederile legale, ale Contractului Colectiv de Muncă sau normele deontologiei profesionale”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.