Activităţi comemorative: 3-19 octombrie 2019
Comemorată anual, Ziua Naţională a Victimelor Holocaustului din România aduce în conştiinţa publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat în mod tragic vieţile membrilor comunităţilor evreieşti şi rome din România acelei perioade.
Exprimarea publică a compasiunii şi respectului reprezintă o responsabilitate civică şi un simbol al consolidării valorilor democratice, iar organizarea activităţilor comemorative reiterează mesajul responsabilităţii şi a prevenirii consecinţelor tragice pe care le pot avea atitudinile antisemite, rasiale sau discriminatorii.
Cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” organizează o ceremonie de depunere de coroane şi o serie de activităţi cultural-educaţionale.
Joi, 10 octombrie 2019, la Memorialul Victimelor Holocaustului în Bucureşti, începând cu ora 10:00, va avea loc ceremonia de comemorare şi depunere de coroane. Reprezentanţi ai Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, Guvernului, ai Corpului Diplomatic, ai comunităţii evreieşti şi ai societăţii civile sunt aşteptaţi să participe.
În perioada 11-12 octombrie 2019, Institutul „Elie Wiesel” organizează colocviul internaţional „Memorializarea în contemporaneitate a Holocaustului în Europa Centrală şi de Est”. Conferinţa interdisciplinară reuneşte experţi din 5 ţări care vor discuta despre forme contemporane de memorializare a Holocaustului, urmărind aprofundarea subiectului privind mecanisme ale memoriei.
Luni, 14 octombrie 2019, la ora 11:30, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, în Sala Multifuncţională se va inaugura expoziţia tematică „Remeber to resist. Memoria Genocidului împotriva romilor din România”. Proiectul este organizat de Asociaţia Plural şi Bildungswerk fur Friedensarbeit în parteneriat cu Institutul „Elie Wiesel” şi documentează memoriile supravieţuitorilor romi ai Holocaustului, precum şi a martorilor încă în viaţă ai acestei tragedii.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 12 noiembrie.
De asemenea, până pe data de 19 octombrie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român poate fi vizitată expoziţia internaţională „Între viaţă şi moarte. Cazuri de salvare a evreilor în timpul Holocaustului”. Expoziţia a deschis seria activităţilor organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Victimelor Holocaustului din România.
Proiectul este rezultatul colaborării între Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (ENRS), Muzeul de Istorie a Evreilor din Polonia (POLIN) şi Centrul Memorial al Eroilor Tăcuţi (Silent Heroes Memorial Center) din Berlin şi prezintă poveştile unor supravieţuitori ai Holocaustului şi ale unor salvatori din unsprezece ţări (Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Ucraina şi România).
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.