Tabere de vară pentru copii

Divertisment

Teoretic, mai e mai puţin de o lună până începe şcoala, practic copiii nu ştiu nici acum data exactă la care se termină vacanţa lor. Printre negocieri politice, contre şi incertitudini, cei care rămân cu problema sunt părinţii, care au acum o mare întrebare: dacă se lungeşte vacanţa, noi ce facem cu copiii? Da, este o întrebare bună pentru că activitățile din timpul vacanței nu sunt chiar la îndemână. Ba sunt foarte scumpe, ba nu le plac copiilor, ba nu are sens să îi ducem că oricum nu învață nimic. Dar cum le împărțim timpul între tabletă și tabletă? Câte ore pe zi îi lăsăm în fața televizorului? Da, dacă nu avem bunici la țară, sunt singurele variante, pentru care plătim în medie chiar și 1500-2000 de lei pe săptămână.

Vacanța de vară este probabil cea mai așteptată perioadă din an pentru cei mici. O bucurie pentru copii poate deveni o adevărată bătaie de cap pentru părinți în eventualitatea în care aceștia lucrează și nu au cu cine să îi lase pe timpul zilei. O soluție bună poate fi alegerea unei tabere de vară sau a activităților la care aceștia pot lua parte în oraș pe timpul zilei. După luni întregi de așteptare, copiii din Cluj pot petrece timp în taberele de zi organizate de instituții de stat precum Palatul Copiilor sau muzeele din zonă, dar și în cele organizate de anumite școli sau firme private în perioadele alese de acestea.

Pe timpul verii în județul Cluj se organizează tabere de zi sau pe o perioadă mai îndelungată în oraș, în Feleacu, la munte pe Valea Ierii sau în Băișoara. Programul activităților cuprinde ateliere artistice și sportive sau chiar de orientare turistică pentru cei puțin mai mari. Părinții care doresc ca cei mici să nu își iasă din ritmul dobândit în perioada anului școlar îi pot duce pe aceștia în tabere de limbi străine.

Atunci când vine vorba de taberele private, părinții sunt nevoiți sa scoată din buzunar în jur de 400 lei pe săptămână pentru ca cei mici să aibă asigurate 3 mese pe zi și accesul la diferite activități interactive și de dezvoltare. Cel mai mare parc de aventură din Transilvania oferă numeroase activități de testare a limitelor chiar și pentru cei mici, aceștia având ocazia să simtă adrenalina unui traseu într-un astfel de parc fără niciun risc.

Dacă totuși există posibilitatea ca părinții să petreacă timp cu cei mici, atunci la dispoziția lor sunt puse numeroase parcuri sportive.  Într-un astfel de parc copiii pot să se inițieze în diferite discipline sportive precum tenis, fotbal, beach volei sau baschet și au oportunitatea de a petrece mai mult timp în natură.

Indiferent de suma de bani pe care părinții își permit să o investească în vacanțele copiilor, în județul Cluj există variante pentru toate preferințele și buzunarele.

La nivelul judeţului Iaşi, ca locație,  numai tabăra de la Muncel funcţionează, dintre cele patru care erau cunoscute în urmă cu câțiva ani. În tabăra de la Ciric nu au fost făcute investiții în timp ce la Bucium imobilul și terenul fac obiectul unui litigiu început în 1992 pentru titlul de proprietate.

Însă tabăra de la Muncel funcționează la capacitate maximă fiind unul dintre cele mai iubite locuri de vacață de către copii și tineri.

Tabăra este situată la 14 km de Pașcani, 6 km de Hanul Ancuței, e o tabără modernă, unde se mănâncă foarte bine.

Unele serii sunt cu titlu gratuit câștigate prin proiecte naționale dar există și serii de odihnă și în această situație pentru 6 nopți, părinții plătesc 480 de lei, adică 80 de lei pe zi însemnând cazare și masă.

La Muncel se organizează tabere cu diferite domenii e activitate, există Tabăra de Jurnalism, Tabăra de matematică sau Tabăra de formare de animatori pentru tineri și copii cu dizabilități.

În Regiunea Moldovei, există mai multe locuri unde sunt organizate astfel de vacanțe destinate elevilor. În tabăra de la Oglinzi, județul Neamț acolo se desfășoară și proiectului ARC, iniţiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului și Sportului.

Elevi , tineri din țările aflate în jurul granițelor, din Balcani precum și cei din Diaspora vin în cadrul acestei tabere pentru a trăi românește și pentru a vedea cum sunt lucrurile în țara pe care părinții lor au părăsit-o. Se dorește dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe  informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

Aceste tabere sunt gratuite dar există și tabere de odihnă.

Costul zilnic pentru un elev înseamnă cazare și masă, adică 80 de lei – 40 de lei cazarea, 40 de lei trei mese.

Una dintre taberele care va avea loc în perioada următoare, de pe 10 – 13 august, organizată de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, Primăria Comunei Cotnari împreună cu parteneri locali este Tabăra de astronomie Perseidele – Vânătoare de stele, care se va desfășura pe Dealul Cătălina, lângă Cetatea Traco-Getică de la Cotnari. În momentul de vârf al Perseidelor, pe cer se pot vedea cu ochiul liber aproximativ 120 de meteori pe oră.  Participanții care doresc să campeze pe întreaga perioadă a taberei sau doar vor petrece o noapte sub stele, vor trebui să-și asigure strictul necesar unei astfel de experiențe. Tabăra este gratuită.

La câțiva kilometri de Timișoara se află tabăra de bază a uneia dintre școlile de vară organizate pentru copiii care nu au varianta de a sta la bunici pe timpul vacanței. Deși micuții sunt aduși în fiecare zi de părinți aici, programul seamănă cu cel al unei veritabile tabere: cu jocuri, concursuri și drumeții.

În judeţul Timiş Direcţia pentru Sport Timiş are două tabere. Una în localitatea Poieni Strâmbu cu o capacitate de 44 de locuri şi alta la Chevereş cu o capacitate de 56 de locuri, amenajate la standarde europene.

Seriile sunt de 5 -6 zile şi în general sunt folosite de şcoli din Timişoara, cluburi sportive.

Există şcoli care şi-au făcut un obicei de a trimite copiii în aceste tabere, iar o dată în vară se organizează o tabără naţională „Frei Net”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.