Bogdan Aurescu, ministru al Afacerilor Externe (fişă biografică)

Politic

Diplomatul Bogdan Lucian Aurescu, fost ministru al Afacerilor Externe (24 noiembrie 2014-17 noiembrie 2015), s-a născut la 9 septembrie 1973.

A absolvit Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională ”Nicolae Titulescu – Henri Capitant” (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000). Vorbeşte fluent engleză şi franceză.

Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul ”foarte bine” şi distincţia ”Summa cum laude”, cu teza ”Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional” (2003). A finalizat programul de cercetare post-doctorală cu calificativul ”excelent” în domeniile Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor, Drept Internaţional Umanitar, Dreptul Refugiaţilor şi Drept Penal, cu tema ”Evoluţii în relaţia dintre stat şi individ în domeniul dreptului internaţional al protecţiei minorităţilor şi al protecţiei internaţionale a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale” (2011), conform site-ului www.presidency.ro.

A debutat în activitatea didactică în 1998, fiind, pe rând, asistent universitar (2002-2004); lector universitar (2004-2012); conferenţiar universitar (2012-2015). Este profesor universitar (din 2015) în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (unde a predat sau predă Drept Internaţional Public, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale, Dreptul Internaţional al Protecţiei Minorităţilor). A mai predat/predă şi în cadrul altor instituţii academice precum Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti. În iulie 2006, a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg, în cadrul mobilităţii ERASMUS Teaching Staff.

Lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din 1996, unde şi-a început activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii. Între 1998 şi 2003, a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director de cabinet, director al Direcţiei Juridice şi Tratate/Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice.

A deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2003-2004) şi pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene (2004-2005). Bogdan Aurescu a fost, începând din septembrie 2004, Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei, care a reprezentat România, în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009.

În perioada 2010-2011, a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar.

Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, la 4 februarie 2009. În perioada august 2010-februarie 2012, a fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate. În perioada martie-iunie 2012, a fost secretar de stat pentru afaceri globale. Între iunie 2012-24 noiembrie 2014, a fost secretar de stat pentru afaceri strategice.

La 23 octombrie 2009, premierul desemnat Lucian Croitoru l-a propus pe Bogdan Aurescu să facă parte din noul Cabinet, ca ministru al Afacerilor Externe, dar cabinetul a fost invalidat la vot, la 4 noiembrie 2009.

Este membru al Comisiei de Drept Internaţional a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ales la 3 noiembrie 2016) şi al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării şi Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a ”International Law Association” (Londra), redactor-şef al „Revistei Române de Drept Internaţional”, membru al Colegiului de Redacţie al revistei „Curierul Judiciar”, precum şi membru al Consiliului Ştiinţific al revistei ”ACTA Universitatis Lucian Blaga” (Sibiu), potrivit www.mae.ro.

În 2002, a primit din partea MAE ”Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României” şi, în 2009, ”Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în cariera diplomatică şi contribuţia excepţională în procesul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina) de la Curtea Internaţională de Justiţie”.

A fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002), Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler (2007), Ordinul Naţional Steaua României (2009) în grad de Cavaler, Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2013), Emblema de Onoare a Statului Major General, MApN român (2013), Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze (2013), Legiunea de Onoare în grad de Cavaler a Republicii Franceze (2016).

Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internaţional, 24 de capitole publicate în volume colective, 17 studii publicate în volume ale conferinţelor internaţionale de specialitate şi a peste 130 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste româneşti şi străine, cum ar fi „Revista Română de Drept Internaţional”, „Analele Universităţii din Bucureşti-Seria Drept”, „Curierul Judiciar”, „Annuaire Français de Droit International”, „The International Journal of Marine and Coastal Law”, Helsinki Monitor, „Security and Human Rights”, „European Yearbook of Minority Issues”, „Revue Hellenique de Droit International”, „Chinese Journal of International Law”. Ca membru supleant (expert juridic independent) al Comisiei de la Veneţia, a fost raportor sau co-raportor pentru 24 de rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituţii.

La 24 noiembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Bogdan Aurescu pentru preluarea portofoliului Externelor. În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire. Mandatul său s-a încheiat la 17 noiembrie 2015, odată cu învestirea noului Guvern condus de premierul Dacian Cioloş.

La 6 mai 2016, Bogdan Aurescu a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politică Externă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.