Câinele Cocker Spaniel

Divertisment

Cockerii sunt foarte cunoscuți în țara noastră, rasa fiind apreciată atât pentru aspectul elegant pe care îl are, cât și pentru temperamentul tipic vesel, încrezător și inteligent.

Câinii Cocker Spaniel și Springer Spaniel s-au dezvoltat împreună, singura diferență dintre ei fiind talia. Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, au fost recunoscuți de asociațiile chinologice din Anglia ca rase diferite, iar pe la mijlocul secolului al XX-lea, asociațiile chinologice din America și Canada au recunoscut Cockerul Spaniel Englez (English Cocker Spaniel) ca rasă separată de Cockerul Spaniel American (American Cocker Spaniel). Numele cockerilor provine de la o pasăre, pe care acești spanieli erau crescuți să o vâneze: woodcock (Sitar). 

Cockerul Spaniel Englez este un câine de talie medie, cu capul rotund și cu fruntea netedă. Botul este lat, urechile sunt lungi, atârnate, și ochii, ovali, căprui, mai deschiși sau mai închiși. Ochii și urechile necesită o îngrijire specială. Coada este, în general, amputată la scurt timp după naștere, iar picioarele sunt relativ scurte, solide, asemănătoare cu ale pisicii, și cu degete arcuite. 

Blana acestui câine are una dintre cele mai evidente caracteristici. Este mătăsoasă, ușor ondulată și de lungime medie. Cocker-ul se găsește în diferite varietăți de culoare: negru, negru cu cafeniu, crem, roșu închis, brun cu cafeniu, galben închis etc. Cockerul Spaniel American deține o blană mult mai deasă și mai elegantă decât Cockerul Spaniel Englez. Este important a se peria și a se pieptăna regulat blana acestui câine. Cockerul Spaniel American este cel mai mic din grupa câinilor de aport.

Cockerul Spaniel are o greutate corporală de circa 13-16 kg la mascul și de 12-15 kg la femelă și o înălțime la nivelul greabanului de 38-43 cm la mascul și de 36-41 cm la femelă, potrivit site-ului 4doggy.wordpress.com.

Spaniel-ii sunt câini cu un instinct nativ pentru vânătoare. Cockerul Spaniel Englez este folosit ca și câine de vânătoare mai mult decât varietatea americană. Această rasă vânează foarte bine și pe terenuri dificile sau accidentate. În ultima perioadă, a fost folosit mai mult ca animal de companie, datorită dispoziției sale vesele native. Temperamentul câinelui diferă de la un exemplar la altul, în funcție și de moștenirea genetică a sa. Cockerii nu trebuie lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, ei au nevoie de socializare.

Câinii Cocker Spaniel sunt plini de viață, prietenoși și jucăuși, sunt mereu bucuroși să facă pe plac stăpânului. Au un instinct nativ de protector, ceea ce le conferă calitatea de buni câini de pază. Se pot adapta aproape oricărui mediu, simțindu-se confortabil în apartament sau la curte. Dresajul este obligatoriu. Sunt ușor de dresat, învățând comenzile cu deosebită ușurință, datorită inteligenței native și a firii lor temperate. Sunt răbdători și se înțeleg foarte bine cu copiii și cu alte animale de companie, inclusiv cu pisicile.

Cockerul Spaniel este susceptibil la o serie de infecții și maladii. Dintre acestea, cele mai frecvente îi afectează urechile și, uneori, și ochii. Cele mai frecvente probleme oftalmologice pot fi atrofia retiniană progresivă, glaucomul și cataracta. Dintre maladiile autoimune, pot suferi de anemia hemolitică autoimună și de inflamațiile urechilor, potrivit site-ului www.animalutul.ro. Câini din această rasă pot trăi între 12 și 15 ani.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.