Comisia MCV, convocată pentru prima dată. Birchall: Fiecare instituție să vină cu set de măsuri

Politic

Șefii parchetelor discută luni, la Ministerul Justiției, despre raportul MCV. Este pentru prima dată când această comisie este convocată. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus că va propune ca fiecare instituție să vină cu un set de măsuri și cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din sistem.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat luni că a invitat la Ministerul Justiției toate instituțiile care fac parte din Comisia MCV, precum și asociațiile profesionale.

„De când ai ieșit raportul MCV v-am anunțat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiției trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis și sper să fie de bun augur, ca pe lângă instituțiile care sunt prevăzute în acest HG, să invit și toate asociație profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reușit să aducem la aceeași masă atât instituțiile, cât și asociațiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a afirmat că va propune la această primă ședință o ritmicitate în ceea ce privește întrunirea Comisiei MCV.

„O să propun, de exemplu, ca această comisie MCV să se întâlnească cu ritmicitate. O să propun o dată pe trimestru, spre exemplu, dar sigur că o să întreb și colegii și colegele și o să decidem împreună”, a subliniat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a arătat că și-ar dori ca, pe lângă analiza proprie, fiecare instituție prezentă în comisie să vină cu un set de măsuri.

„Aș dori ca fiecare instituție, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri și cu un calendar și cine este responsabil, pentru că până la urmă cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne facem nu numai analiza, dar să venim și cu măsuri concrete, astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un lucru extrem de important, alături de alte decizii pe care pe care le vom lua astăzi, de exemplu, eu o să mai propun să avem un calendar de măsuri pentru că până la urmă ridicarea MCV e un obiectiv de țară”, a mai spus Birchall.

Ana Birchall a anunţat încă din 22 octombrie că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.