Guvernul a stabilit limitele bugetului din 2020. Măsuri: creșterea accizelor la țigări, interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, înghețarea indemnizațiilor de hrană, de merit, a celor pentru demnitari

Politic

2020 vine cu o serie de constrângeri bugetare din cauza cărora vor fi îngheţate unele drepturi ale angajaților de la stat şi va fi interzis cumulul pensiei cu salariul. Prin proiectul legii plafoanelor bugetare pentru care și-a angajat răspunderea în Parlament, Guvernul stabilește cât va cheltui anul viitor si cât se poate îndatora. Miercuri, una dintre cele mai mari agenții de rating a înrăutățit perspectiva asupra țării noastre din cauza stării în care se află bugetul.

Legea plafoanelor prevede un deficit bugetar de maximum 3,6% din PIB, mai mic decât cel din acest an, dar peste pragul de 3% stabilit prin Tratatul cu UE.

Cheltuielile de personal nu vor trebui să depășească 9,7% din PIB, iar datoria publică 40%.

LIMITELE BUGETULUI DIN 2020

Deficit bugetar: 3,6% din PIB (26,6 mld. lei)

Datorie publică: 40% din PIB

Cheltuieli de personal: 9,7% din PIB.

Ministerul Finanțelor a anunțat cum își propune să se încadreze în aceste limite: prin creșterea accizelor la țigări cu 5%, interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat și înghețarea indemnizațiilor de hrană, de merit și pentru demnitari.

MĂSURI PENTRU 2020

– creşte acciza de la 366 lei/1.000 țigarete la 386 lei/1.000 țigarete

– se interzice cumulul pensiei cu salariul în instituții publice

– îngheaţă indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora

– îngheaţă indemnizația de hrană

– îngheaţă indemnizația de merit la 6.240 lei.

Măsurile vor fi aprobate odată cu bugetul.

Din cauza felului în care au fost cheltuiți banii publici până acum, agenția de rating Standard&Poor’s a înrăutățit perspectiva asupra României de la stabilă la negativă. Și ratingul de țară ar putea fi scăzut în următorii 2 ani, dacă deficitele bugetar și extern vor continua să crească.

Ministrul Finanțelor e optimist și spune că în următoarele luni, până și cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadã lungă de politică fiscală responsabilă.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.