Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, în deschiderea ședinței de guvern că în ultimii cinci ani creșterea salariului minim s-a făcut pe baza de voința a guvernului nu pe bază de considerente economice.
Declarații ale premierului:
Creșterea salariului minim trebuie să aibă ca obiectiv, ca cei care lucrează pe salariul minim, aproximativ 1, 3 milioane de salariați, sa beneficieze de o creștere care să aibă la bază niște elemente de care trebuie să ținem cont: profitabilitatea firmelor
Pe baza analizei noastre, cei mai mulți angajați pe salariul minim, aproximativ 220 de mii de salariați,- 15, 63%, sunt în comerțul cu amănuntul, pe locul doi cei din transporturi terestre, iar pe locul trei cei din pază și protecție (…) Rata profitabilității în aceste domenii este 4,3 – 3,7- 5,7.
Prin creșterea salariului minim am încercat să nu afectăm foarte mult rata profitabilității în aceste domenii de activitate. Dacă trecem pe pierderi aceste domenii, le facem un rău angajaților respectivi. Trebuie să ținem cont și de un alt factor. În ultimii ani, politica economică s-a bazat pe o stimulare a creșterii economice pe consum, prin creșterea artificială a cererii. Orice stimul suplimentar care să ducă la o creștere a cererii care nu are o acoperire în creșterea volumului de produse și servicii produse în plan intern poate să ducă la efecte negative, să accentueze și mai mult dezechilibrul balanței comerciale, care ar putea ajunge la 18 miliarde de euro, pe de altă parte creșterea salariului minim să fie un stimul inflaționist. Companiile pentru a crește profitabilitatea să crească prețul produselor.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.