Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj în cadrul evenimentului „Ziua întreprinzătorilor din România” în care afirmă că ţara noastră va beneficia de fonduri europene considerabile şi subliniază că este nevoie de pregătirea cu „maximă seriozitate a celor mai adecvate proiecte”.
„Cunoaştem cu toţii modul în care actuala criză generată de coronavirus şi-a pus amprenta asupra economiilor naţionale. Nu cred că mai există în prezent vreun sector economic neafectat sau vreun întreprinzător care să nu-şi pună probleme de adaptare pentru a-şi putea continua activitatea. Au fost luni grele, luni de izolare şi distanţare socială, în care mediul de afaceri şi Guvernul au făcut eforturi pentru menţinerea locurilor de muncă din economie şi mutarea în online a activităţilor, acolo unde a fost posibil. Astfel, au fost găsite soluţii pentru şomajul tehnic, pentru asigurarea lichidităţii în economie, cât şi pentru suspendarea unor obligaţii ale celor afectaţi de criză. (…) Vestea bună este că nu trebuie să facem faţă singuri acestei perioade dificile. Negocierile la nivel european au prefigurat finanţări consistente pentru a sprijini relansarea economiei. România va beneficia de fonduri considerabile, în mare parte nerambursabile. În acest sens, avem nevoie să pregătim cu maximă seriozitate cele mai adecvate proiecte, care să-şi multiplice efectele în dezvoltarea pe termen lung a României”, se arată în mesajul şefului statului transmis de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
El punctează că un nou model economic pentru România înseamnă accelerarea digitalizării, securitate energetică, investiţii în infrastructură şi dezvoltarea de competenţe relevante pentru piaţa muncii.
„Acestea sunt doar câteva dintre direcţiile de dezvoltare pentru care Guvernul acordă o importanţă sporită contribuţiei mediului de afaceri. Aceste direcţii de dezvoltare vor conduce la creşterea competitivităţii economice a României. Flexibilizarea pieţei muncii, inclusiv prin finanţarea unor scheme de adaptare a programului de muncă, precum şi gestionarea riscurilor de şomaj sunt obiective care depind, în ultimă instanţă, nu doar de cadrul de reglementare, ci şi de deciziile dumneavoastră, ale întreprinzătorilor. Este important să privim cu încredere spre viitor, să stimulăm investiţiile şi protejarea locurilor de muncă, însă şi mai important este să continuăm să ne implicăm cu toţii în cel mai constructiv mod cu putinţă. Sunt convins că, împreună, vom reuşi să depăşim această perioadă critică şi să creştem şansele de succes ale României antreprenoriale!”, spune Iohannis.
Şeful statului subliniază că „întreprinzătorii găsesc forţa de a se adapta şi de a genera schimbare, în ciuda presiunii la care economia a fost supusă, dar şi a incertitudinilor care persistă în continuare în funcţionarea pieţelor”.
El susţine că guvernarea anterioară a lăsat într-o situaţie „precară” aparatul administrativ, finanţele publice şi încrederea în instituţiile statului, dar că că există soluţii de sprijin din partea autorităţilor.
„Iar adevărata sursă a schimbării pe care ne-o dorim va fi modul în care oamenii de afaceri şi angajaţii se vor raporta la aceste soluţii”, mai spune Iohannis în mesaj.
Şeful statului aminteşte că a invitat mediul de afaceri, încă de la începutul crizei, să fie un partener activ pentru Guvern, în dezbaterea şi selectarea unor intervenţii adecvate contextului de criză şi dă asigurări că această colaborare va continua.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.