Legea care a eliberat infractorii ar putea fi modificată

Social

Guvernanţii încearcă să abroge legea recursului compensatoriu care a eliberat mii de infractori periculoşi. Deşi laudă intenţia, specialiştii atrag atenţia că nu se poate face peste noapte. Pe de o parte este nevoie de consultari cu experţii CEDO, pe de altă parte e necesară obţinerea unei majorităţi în parlament pentru abrogarea prevederilor aflate în vigoare.

Şi, în timp ce în spaţiul politic au loc schimburi de păreri şi lupte de idei, la Aleşd, judeţul Bihor, o tânără a fost ucisă de un bărbat eliberat în baza recursului compesatoriu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică un bărbat de 47 de ani şi-a ucis cu sânge rece fosta iubită, în localitatea Aleşd din judeţul Bihor. Apoi s-a predat. El fusese eliberat în baza recursului compesatoriu. Altfel, ar mai stat în închisoare până în 2022, fiind condamnat pentru omor.

Bărbatul acuzat acum de omor face parte din cei 16.000 de deţinuţi care au beneficiat de legea recursului compensatoriu.

Guvernul vrea să renunţe rapid la această lege care le dădea celor aflaţi după gratii o reducere a pedepsei pentru condiţiile grele din  penitenciar. Specialiştii spun însă şi că dacă ar fi abrogată, ar continua să producă efecte.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dezbată miercuri legea de abrogare a recursului compensatoriu. Abrogarea recursului e initiaţiva PNL şi a fost respinsă iniţial în Senat. Deputaţii au ultimul cuvânt.

„Am cerut acordul Biroului Politic Național al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante. O temă este legată de justiție și cealaltă temă este legată de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din OUG 114. În ceea ce privește angajarea răspunderii pe domeniul justiției am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urmă să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților. De asemenea, prrogarea termenului de intare în vigoare care cresc de la doi la patru ani vechime necesară pentru intrarea în magistratură și prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii care trece de la complete de doi la complete de trei”, a spus Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL.

Șeful Executivului susține că dacă nu vor fi luate măsuri, atunci există riscul dispariției din sistemul de justiție a 2700 de magistrați.

„În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege inițiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pe care ne vom angajă răspunderea și brogarea recursului compensatoriu”, a subliniat Orban.

Anterior vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul Orban își va asuma săptămâna aceasta răspunderea pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu și pentru prorogarea pensionării anticipate a magistraților. Ministrul Justiției va merge la CEDO pentru a prezenta situația justiției din România.

„Săptămâna aceasta ne angajăm răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la doi la patru ani în ce privește școlarizarea pentru INM. Această corectare a legislației pe Justiție este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legatură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare amenință viața de zi cu zi a românilor”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Vicepremierul a anunțat, totodată, că ministrul Justiției se va deplasa la CEDO pentru a prezenta situația justiției din România.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta gravitatea situației din România. În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar. Nu mai avem timp de pierdut!”, a subliniat Turcan.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.