Ministerul Justiţiei va publica marţi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

Politic

Ministerul Justiţiei anunţă că va publica, marţi, pe site-ul instituţiei, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniu.

„Proiectul prevede ca soluţii legislative principale desfiinţarea SIIJ, revenirea la competenţele legale ale Parchetelor existente anterior înfiinţării secţiei, precum şi garanţii procesuale solide pentru protejarea independenţei magistraţilor faţă de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Conform sursei citate, proiectul a fost elaborat şi este promovat de Ministerul Justiţiei în temeiul programului de guvernare al Cabinetului Orban şi al memorandumului din data de 27 decembrie 2019 adoptat de Executiv, urmând să fie transmis către CSM pentru procedura de avizare, imediat după afişare.

În decembrie 2019, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invita să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni, printre care şi situaţia secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

În cadrul adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor, procurorii şi judecătorii au votat, cu o majoritate de peste 80%, pentru desfiinţarea secţiei speciale.

În octombrie 2018, când a devenit operaţională, Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie a preluat aproximativ 1.400 de dosare care aveau legătură cu magistraţii.

Într-un an, bilanţul instituţiei a constat în trei dosare finalizate cu rechizitoriu şi trimise în instanţe, în care un procuror a fost achitat, un judecător a primit o condamnare cu suspendare, iar al treilea caz se află la Instanţa supremă. În cele trei dosare anchetele au fost demarate de alte parchete şi preluate de SIIJ. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.