Ministrul Ciucă: MApN a demarat un proces de analiză a soluţiilor pentru eliminarea inechităţilor în calculul pensiilor militare

Politic

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, afirmă, pe pagina sa de socializare, că ministerul a demarat, cu acordul premierului Ludovic Orban, un proces de analiză a soluţiilor legislative prin care să fie eliminate inechităţile în calculul pensiilor militare de stat, demers care nu afectează în niciun fel indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor.

„Cu acordul prim-ministrului României, Ludovic Orban, exprimat în urma întâlnirii de lucru de astăzi, Ministerul Apărării Naţionale a demarat, prin structurile de resort, un proces de analiză a soluţiilor legislative prin care să fie eliminate inechităţile în calculul pensiilor militare de stat. Obiectivul principal al acestor demersuri este acela de a asigura egalitatea de tratament în stabilirea drepturilor de pensie pentru toţi pensionarii militari, indiferent de momentul trecerii în rezervă. Acest demers nu afectează în niciun fel indexarea pensiilor prevăzută pentru anul viitor”, a scris ministrul Ciucă joi seara pe pagina sa de Facebook.

Totodată, el subliniază că sumele aferente pentru această indexare sunt prevăzute în proiectul de buget al MApN pentru anul viitor.

„Toate pensiile militare de stat vor fi indexate cu 4,6%, începând cu 1 ianuarie 2020, aşa cum sunt prevederile legale, sumele aferente acestei indexări fiind prevăzute în proiectul de buget al MApN pentru anul 2020. În cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi la sediul MApN, s-a făcut precizarea că aplicarea indexării din luna ianuarie 2020 nu va elimina discriminarea de tratament pentru pensionarii militari, de aceea procesul de identificare a soluţiilor de eliminare a inechităţilor va trebui continuat. Casa de pensii sectorială a MApN a luat toate măsurile necesare pentru aplicarea acestei indexări începând cu luna ianuarie a anului viitor”, mai menţionează ministrul Apărării, în postarea respectivă.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, într-o conferinţă de presă la sediul MApN, că un grup de lucru al ministerului analizează „nedreptăţile şi inechităţile” apărute în calculul pensiilor militarilor.

„Am înţeles că există un grup de lucru care funcţionează la nivelul Ministerului Apărării pentru a încerca să iniţieze un proiect de lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calculul pensiilor de serviciu ale militarilor în urma Ordonanţei 57”, a afirmat Orban, după o întâlnire cu ministrul Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Întrebat dacă va fi acordată indexarea cu 4,6% a pensiilor militarilor promisă de fostul executiv, Orban a spus că obiectivul este să nu se creeze diferenţe între pensiile militarilor.

„Aştept rezultatul analizei grupului de lucru care s-a constituit. Obiectivul nostru este să nu se creeze diferenţe în pensii între un militar care s-a pensionat în 2016 şi unul care s-a pensionat în 2019. De asemenea, să nu se adâncească acest decalaj prin sistemul diferit de indexare”, a spus Ludovic Orban.

El a adăugat că este vorba de asigurarea egalităţii în faţa legii a oricărui cetăţean. „Nu este vorba de buget, aici este vorba de a asigura egalitatea în faţa legii a fiecărui cetăţean şi de a da la o parte nişte reglementări care au creat inechităţi şi care au pus în situaţii de inegalitate diferiţi militari. Eu cred că la orice militar, dacă are o activitate echivalentă, nu trebuie să conteze momentul în care a fost trecut în rezervă, când s-a pensionat şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi la vechime egală, la grade egale”, a explicat Orban. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.