Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO. Jens Stoltenberg: „El este un avocat ferm al legăturii transatlantice”

Politic

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, va ocupa funcția numărul doi ca importanță în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a numit pe Geoană în funcția de adjunct al său. Anunțul a venit inițial pe Twitter, apoi într-un comunicat al Alianței. Este cea mai înaltă poziție ce va fi ocupată de un român în fruntea Alianței.

Revenire în forță a lui Mircea Geoană pe scena politică internațională. Va ocupa din octombrie 2019 funcția de secretar general adjunct al NATO. Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller din SUA, care ocupă această funcție din octombrie 2016.

Purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a oferit, în exclusivitate pentru Ştirile TVR, o reacţie după numirea lui Micea Geoană în funcţia de secretar general adjunct al NATO.

“Domnul Stoltenberg a declarat: «Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană ca următorul secretar general adjunct. El este un avocat ferm al legăturii transatlantice şi va aduce în acest post experienţa sa îndelungată în calitate de om de stat şi diplomat. Mircea Geoană va fi primul român care deţine această poziţie». (…) După cum ştiţi, Mircea Geoană este fondatorul şi preşedintele Institutului Aspen România şi, anterior, a fost preşedinte al Senatului, ministru de Externe şi ambasadorului României în Statele Unite. Domnul Geoană îşi va prelua noua sa funcţie la Bruxelles la mijlocul lunii octombrie 2019”, a spus Oana Lungescu.

Întrebată dacă au existat discuţii între Guvernul României şi secretarul general al NATO privind această numire, Oana Lungescu a răspuns: “Nu pot să vă spun decât că este un proces competitiv, au fost mai mulţi candidaţi din mai multe ţări şi decizia îi aparţine secretarului general”.

Mircea Geoană este fondatorul și președintele Institutului Aspen România, a fost președinte al Senatului, ministru de Externe și Ambasador al României în SUA.

Sunt mandru sa fiu desemnat de catre Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca urmatorul Secretar General Adjunct. Este, deopotriva, o uriasa provocare si o oportunitate de a reprezenta interesele Aliantei noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetateni. De-a lungul carierei mele diplomatice si politice am promovat legatura transatlantica si integrarea euro-atlantica a Romaniei. Sunt profund onorat sa fiu desemnat pentru aceasta pozitie cheie ce reprezinta, de asemenea, o recunoastere a importantei contributii a Romaniei in cadrul NATO. Apreciez, in mod deosebit, sustinerea politica si institutionala trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea.” a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

MAE a salutat numirea lui Mircea Geoană în noua poziție.

Până acum, cea mai înaltă funcție a unui român în NATO a fost cea de asistent al secretarului general al Alianței, șef al diviziei pentru riscuri de securitate emergente. A fost ocupată de ambasadorul Sorin Ducaru în perioada 2013 – 2017.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.