Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că este foarte important ca România să crească în viitorul apropiat numărul de paturi cu ventilatoare din spitale, astfel încât autorităţile să fie pregătite pentru orice situaţie, subliniind că, din fericire, în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus, România nu s-a confruntat cu riscul depăşirii capacităţii de tratare în ATI.
El a participat la Romexpo la recepţia primelor 100 de ventilatoare achiziţionate din SUA, dintr-un lot de 200, care vor intra în stocul strategic şi vor fi utilizate în funcţie de necesitate în spitalele care vor avea nevoie.
„Aş putea spune că nu este întâmplător că aceste ventilatoare sunt produse şi livrate către România de partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Ştiţi foarte bine că SUA e greu încercată de această epidemie şi, cu toate astea, această livrare vine din Statele Unite şi este şi rezultatul discuţiei care a avut loc între preşedintele Donald Trump şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Trebuie să ştiţi, a existat o restricţie în ceea ce priveşte exportul materialelor şi echipamentelor din Statele Unite către alte ţări, pentru România nu a fost aplicată această restricţie”, a afirmat Orban.
El a adăugat că această achiziţie este „foarte importantă” în contextul insuficientei dotări cu astfel de aparatură a spitalelor româneşti.
„Se ştie că avem o capacitate limitată de tratare în paturi din ATI cu ventilatoare, e o capacitate limitată la aproximativ 1.700 de paturi cu ventilatoare şi este foarte important ca, în viitorul apropiat, să creştem semnificativ numărul de paturi cu ventilatoare (…) astfel încât să fim pregătiţi pentru orice situaţie”, a spus prim-ministrul.
Potrivit acestuia, datorită măsurilor luate, România nu s-a confruntat cu riscul depăşirii capacităţii de tratare pe paturi ATI.
„Dimpotrivă, numărul de cazuri a fost la un nivel relativ scăzut, în jur de 250 – 260 în momentele de vârf ale epidemiei, astăzi diminuându-se semnificativ, dar cu toate astea – paza bună trece primejdia rea, iar noi trebuie să fim pregătiţi, din toate punctele de vedere, pentru a face faţă oricărei situaţii. Le mulţumim partenerilor americani. (…) Sunt convins – colaborarea dintre SUA şi România în toate domeniile se va derula în continuare la fel de bine, dacă nu şi mai bine decât până în prezent”, a susţinut Orban.
Achiziţia este făcută prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, împreună cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Domnul secretar de stat Arafat, care este implicat în programul de achiziţii RescEU, atât pe acest program de achiziţii la nivelul UE, cât şi pe procedurile interne de achiziţie de stocuri suplimentare de ventilatoare, este implicat în negocieri ample cu mai multe ţări care sunt furnizoare şi aşteptăm ca, în perioada următoare, aceste negocieri să se materializeze în contracte cadru şi, ulterior, în livrarea de ventilatoare”, a menţionat Ludovic Orban.
Guvernul a încercat să contracteze din foarte multe ţări ventilatoare, dar au existat dificultăţi, a precizat el.
„În Asia, aproape toate contractele, am avut contracte cadru care au fost semnate, au fost reziliate. Nu am reuşit să obţinem ventilatoarele pe care le-am negociat şi care, în mod normal, ar fi trebuit să intre în ţară, nici din China, nici din alte ţări”, a afirmat premierul.
La eveniment au mai fost prezenţi ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, şi şeful DSU, Raed Arafat. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.