Premierul Ludovic Orban: În toate țările e lipsă de echipamente medicale. Epidemia ne-a prins nepregătiți

Politic

Premierul Ludovic Orban recunoaşte că în spitale sunt probleme cu echipamentele şi aparatele care sunt vitale în acest moment şi pentru personalul medical şi pentru pacienţi.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, ieri, la Europa FM, că ”epidemia ne-a prins oarecum nepregătiți, iar lipsa de materiale există în toate țările”.

”Deși legea prevede că țara trebuie să aibă stocuri strategice de materiale, echipamente la momentul preluării guvernării noi am găsit rezervele goale. Această criză de materiale și echipamente este o criză în toate țările europene unde e o răspândire foarte largă. Nimeni nu s-a pregătit suficient de mult pentru a face fațâă unei asemenea epidemiei. Capacitățile de producție sunt mult sub necesarul acestor echipamente și materiale în cazul unei epidemiei”, a afirmat premierul.

Ludovic Orban anunță că ar putea fi luate măsuri mai dure pentru medicii care acum renunță.

”Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Eu nu aș merge până la interzicerea dreptului de practică, dar le-aș da timp să se mai gândească, aș prelungi perioada de preaviz”, a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat la același post de radio că regretă lipsa echipamentelor de protecție din spitale. “Este penurie! Regret profund că nu putem asigura toate echipamentele necesare. Distribuirea lor nu ar dura mai mult de 24 de ore. Am făcut apel de mai multe ori și către managerii spitalelor. Sunt autorități locale care s-au mișcat repede”, a spus prim-ministrul. Premierul nu a putut să precizeze, însă, care sunt stocurile existente și necesarul de echipamente de protecție.

Peste 350 de cadre medicale din 16 judeţe sunt infectate cu noul coronavirus. Vorbim despre 99 de medici, 127 asistenţi medicali, 46 de infirmiere sau îngrijitoare plus 85 de cazuri la nivelul personalului auxiliar.

Cel mai mare focar este Suceava unde bilanţul a ajuns la 200 dintre care 45 medici şi peste 100 de asistente medicale şi infirmiere. În Bucureşti sunt 60 de cazuri, în Arad 24 şi câte 19 în Hunedoara şi Botoşani. Încă se aşteaptă rezultatele a zeci de teste care sunt în lucru. În aceste condiţii, există situaţii în care personalul medical vrea să plece. Sunt demisii in masă, cereri de concedii şi alte situaţii complicate în care oamenii critică faptul că nu primesc echipament de protecţie şi nu pot lucra în aceste condiţii.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.