Spune STOP violenței domestice!

Social

Ziua de 25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un act ce reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului. Este ziua luptei împotriva unei anomalii sociale: violența împotriva femeilor și fetelor.

De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri permanente la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale.

Datoria noastră este nu doar de a manifesta solidaritate, ci și de a ne intensifica eforturile pentru a găsi soluții, pentru a lua măsuri în scopul opririi acestui fenomen global, cu un impact negativ asupra vieții și sănătății femeilor și fetelor.

”Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, gândul meu se îndreaptă către toate femeile care duc povara grea a violenței asupra lor. Tuturor sufletelor rănite de hărțuire, violență sexuală, violență domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, tuturor doamnelor care trăiesc cu teamă în suflet și lacrimi pe obraz, le transmit un mesaj simplu: nu sunteți singure!”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

Victimele violenței domestice beneficiază de serviciile din cadrul celor 42 de locuințe protejate, 82 de servicii complementare pentru victimele violenței domestice, respectiv 42 de grupuri de suport care furnizează programe specifice de asistență psihologică și de dezvoltare personală și 42 de cabinete de consiliere vocațională.

Telefonul de urgență 0800.500.333 – HELPLINE dedicat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane reprezintă salvarea acestor persoane supuse acestor tratamente.

Din datele Poliției Române rezultă că aproape 80.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în primele nouă luni ale anului, numărul de fapte penale din sfera violenței domestice a fost de 43.425 de infracțiuni, în creștere cu 4,9% față de perioada similară din anul 2022. La nivel național, în primele 9 luni ale anului 2023, polițiștii au intervenit la 79.442 de cazuri de violență domestică, dintre care 37.417 în mediul urban și 42.025 în mediul rural.

La 11 mai 2011, la Istanbul a fost adoptată Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. România a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .