Ţinta de deficit bugetar, în pericol. Depășirea pragului de 3% din PIB poate aduce sancțiuni de la Comisia Europeană

Economic

Deficitul bugetar a urcat deja la 2,6%, după 9 luni din 2019, iar experții se așteaptă ca la finalul anului să depășim pragul de 3% din PIB. Președintele Consiliului Fiscal avertizează că fără anumite corecții, cum ar fi modificarea calendarului unor creșteri de venituri deja aprobate, anul viitor deficitul va depăși 4%. E periculos în condițiile în care lucrurile se strică și pe plan internațional, avertizează Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.

Până cum, de la începutul anului, cheltuielile bugetare au fost cu 15% mai mari decât în anul precedent, în timp ce veniturile au urcat cu mai puțin de 12%.

Nota de plată a crescut mai ales din cauza salariilor publice, iar majorarea pensiilor cu 15% din septembrie a pus o presiune suplimentară.

Consiliul Fiscal estimează chiar un nivel de 3,4 – 3,7% din PIB. Mai grav e că anul viitor deficitul ar putea crește peste acest nivel, în condițiile în care pensiile se vor majora cu 40%.

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că ar trebui revizuit calendarul de aplicare a acestor măsuri.

Guvernul Orban își propune în acest an limitarea depășirii țintei de deficit și o revenire sub pragul de 3% anul viitor. Subiectul a fost abordat și la audierea în Parlament a ministrului propus la Finanțe.

Bugetul pe acest an e construit pe un deficit de 2,76% din PIB și o creștere economică de 5,5%.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.