Elena Udrea a declarat joi că este fericită că a putut să se întoarcă în ţară, susţinând că „lucrurile sunt în schimbare spre normalitate” în România, inclusiv în justiţie.
Ea s-a prezentat joi la Curtea de Apel Bucureşti, în procesul în care este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.
„Ce vă pot spune este că mă voi prezenta la toate termenele, că mă bucur mult că sunt acasă şi că mi-am dorit să fiu acasă. Sunt fericită că am putut să vin. Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre bine în România, în general, şi în justiţie. Am motivele mele pentru care cred lucrul acesta. Nu vreau nici să fac analize, nici să spun ce părere am, nici care au fost motivele pentru care am plecat, nici motivele pentru care am venit”, a spus Udrea, la ieşirea de la CAB.
Întrebată de jurnalişti care au fost motivele pentru care s-a întors din Costa Rica, Udrea a declarat: „Dacă nu v-am spus nimic toată vara, nu aş vrea să spun acum. Sunt o mulţime de motive. Pe multe le ştiţi. Să o iau de la capăt, cu ce s-a întâmplat, cine a fost… (…) Nu aş mai vrea să fac lucrul acesta. Nu este nicio secretomanie. Nu vreau să o mai iau de la capăt cu toate subiectele, am alte lucruri de făcut, îmi este bine aşa. (…) Ştie toată lumea de ce am plecat în Costa Rica. Să o iau de la capăt, cu ce s-a întâmplat în dosarul acela, cine m-a judecat, cine a fost în spate… (…) Responsabilităţile pe care le am acum sunt mai mari decât cele doar pentru mine. (…) Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre normalitate în ţara aceasta, inclusiv în justiţie. Pot să spun că uşor, uşor lucrurile intră în logica lor de legalitate”.
Răspunzând unei alte întrebări, Udrea a spus că se pregăteşte de botezul fetiţei şi a negat că Traian Băsescu va fi naşul copilului.
Aceasta este prima ieşire în public a Elenei Udrea după ce a revenit din Costa Rica, ea fiind însoţită la Curtea de Apel Bucureşti de iubitul ei, Adrian Alexandrov.
Procesul a durat câteva minute, fiind amânat pentru 15 octombrie, deoarece unul dintre inculpaţii din dosar nu avea avocat.
În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).
În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic – de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat.
Procurorii susţineau că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arăta DNA.
Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”, însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.